Vegetariska kåldolmar med parmesan i tomatsås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Vegetariska kåldolmar med parmesan i tomatsås

Vegetariska kåldolmar med italienska smaker är ett grönt alternativ till klassiska kåldolmar. Med inspiration från Toscana är kåldolmarna fyllda med doftande färska örter, vitlök, parmesan och sedan ugnsstekta i en smakrik tomatsås. Savoykålen går utmärkt att byta ut mot vanlig vitkål eller spetskål.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Plocka av rosmarinen, grovhacka timjan och persilja. Dra ut inkråmet från brödet och mixa det till smulor tillsammans med örterna.
  3. Skala vitlöksklyftorna, riv dem och parmesanen och blanda med brödmixen.
  4. Skölj och riv skalet från citronerna och pressa ur saft. Skär tomaterna i halvor, krama ur kärnorna och spar vätskan till tomatsåsen.
  5. Skala schalottenlöken, hacka den och tomatköttet.
  6. Tillsätt citronsaft, tomatkött, lök, olivolja, salt och peppar i brödmixen och blanda väl. 
  7. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Putsa och skär ut rotstocken från savoykålen.  Plocka försiktigt loss fina kålblad.
  8. Lägg tre blad i taget i kastrullen och låt koka ca 5 minuter. Ta upp bladen med en hålslev skölj med kallt vatten i ett durkslag och låt rinna av väl.
  9. Skär bladnerven längs med på varje kålblad så den blir tunnare.
  10. Lägg ca 3 msk örtfyllning på varje kålblad. Vik upp den grova delen av bladet över färsen och rulla ihop ett varv. Vik sedan upp kortsidorna och rulla ihop till  en dolme.
  11. Häll pastasåsen och vätskan från tomaterna i en ugnssäker form. Lägg i kåldolmarna med skarven nedåt.
  12. Till pensling: Pensla kåldolmarna med olivolja och tillaga i nedre delen av ugnen 40-45  minuter.
  13. Servera dolmarna med tomatsåsen och gärna en grönsallad.

För alla

Fri från ägg och laktos.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör mjölkproteinfri: byt ut parmesan mot mjölkproteinfri ost.

Ingredienser

Portioner: 4
Kåldolmar
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 krukor timjan
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1/2 torrt dagsgammalt vitt bröd (1/2 motsvarar 100-130 g bröd)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 150 g parmesanost
  • skal och saft av 2 citroner (2 citroner motsvarar 2 msk saft)
  • 6 plommontomater
  • 3 schalottenlökar
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 savoykålshuvud
  • 2 förp pastasås med basilika (à 390 g)
Till pensling
  • olivolja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2427 kJ / 583 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept