Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Tapenadspätta på plommontomathalvor

Spätta med tapenade gjord på mixad vitlök, oliver och sardeller läggs på solmogna plommontomathalvor och gräddas i ugnen. Häpnadsväckande gott och vackert att servera.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Tina spättafiléerna om djupfrysta används. Skär dem i två halvor på längden och lägg ut dem på en skärbräda eller liknande. Krydda med salt.
  3. Skala vitlöksklyftan. Mixa vitlök, oliver och sardeller med mixerstav eller i en liten matberedare. Tillsätt oljan i en fin stråle. Smaka av med citronsaft och peppar.
  4. Bred blandningen på spättafiléerna och strö över persiljan. Rulla ihop och fäst eventuellt med små trästickor.
  5. Skölj och halvera tomatera. Skär av en liten skiva från botten på tomaterna så att de står stadigt. Ställ tomaterna, med snittytan uppåt, på ett lätt smort ugnssäkert fat. Lägg en spättarulle på varje tomathalva.
  6. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
  7. Servera tapenadespättan med tomaterna, kokt, gärna pressad potatis och sockerärter.

I näringsberäkningen ingår de föreslagna tillbehören.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 8 stora, färska eller djupfrysta spättafiléer (8 st motsvarar ca 600 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl svarta oliver utan kärnor
  • 2 sardellfiléer från burk
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 tsk pressad saft av citron
  • 1 krm mald vitpeppar
  • 1 dl strimlad bladpersilja
  • 8 plommontomater
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2140 kJ / 510 kCal
Fett: 22 g
Läs mer om näringsvärden