Vegansk tomat- och purjolökspaj

Den här veganska pajen är full med smak. Körsbärstomaterna får en fin söt ton av att tillagas i ugnen och stuvningen gör pajen krämig och god. Låt gärna pajen vila minst en timme före servering, då håller den ihop bättre.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2018

Ingredienser
6 bitar
Pajdeg
125 g margarin
3 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
1 msk kallt vatten
1 krm salt
Fyllning
1 purjolök (à ca 300 g)
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin eller oregano
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
3/4 dl vetemjöl
4 dl havrebaserad matlagningsgrädde
1 dl strimlade soltorkade tomater i olja
150 g riven vegansk ost
250 g körsbärstomater
Gör så här
00:30:00
00:10:00
00:05:00
00:25:00
01:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat per bit.
Energi2225 KJ / 532 kCal
Fett36 g
Salt3 g
Kolhydrater41 g
Protein8 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
42 stJag gör alltid denna paj i små aluminiumformar, så det blir uppdelat i ca 18 minipajer. Då blir det helt perfekt och både vegan och ickeveganer älskar den!
Angelica
Konsistensen var en rinnig, mjölig, fettig sörja, vilket inte är så konstigt när stanningen bara består av mjöl och fett (vegansk ost och matlagningsgrädde). Eftersom stanningen består av 90 % fett är pajen inget man kan kan äta större mängder av utan att bli illamående. Kommer inte laga igen.
Victoria
Gott o enkelt
Ingrid
Fyllningen blev som en mjölig sörja, väldigt svårt att få ner. Kryddade även mycket mer än i receptet vilket behövdes!
Rebecka
Så otroligt god ihop med en sallad som bestod av isbergssallad, gurka och majskorn. Vi vill direkt göra den igen. Jag gjorde dock om den vegetarisk då jag har svårt för vegansk ost. Så vanlig grädde, riven ost osv. Vi åt den när den var lite mer i rumstemperatur. Tror inte den blir riktigt bra i konsistensen om den är varm. Står dessutom i receptet att den ska stå en timme efter den kommit ur ugnen för bästa resultat och jag förstår verkligen varför. Jag gjorde den på färdigköpt pajdeg. Den är perfekt till 4 portioner och rejält med sallad till. Jag trodde att konsistensen inte skulle bli bra alls o väldigt "jolmig" (jobbigt, kletig, stabbig som bara växer I munnen) men den blev kanonbra. Så snart det är rea på soltorkade tomater så gör jag flera stycken på en gång 😍
Petra
Blev vegetarisk. Botten på 2/3 vetemjöl och 1/3 4 sädesslag. 200gr purjo perfekt. God.
Lena
Lade till tofu (fast 200g för en paj), och rev ned en morot och en gullök i fyllningen - super med extra protein och mer grönsaker
Cecilia
Tyckte jag tog en stor purjolök men fick inte ut ens 200g. Två hade vart rimligare! Tack för bra recept ändå.
Frida
Hej Frida! ja, jösses det har du rätt i! Vilket monster till purjo det måste vara på nästan ett halt kilo! har nu uppdaterat receptet med en normal snittvikt på en purjolök. Tack för att du uppmärksammade oss på det! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Mycket gott och kan göras både vegansk och icke vegansk.
Catarina
Hej! Precis som Cecilia skulle jag vilja ha möjlighet att kunna ändra antalet portioner.
Natalie
Hej Natalie! Våra kockar har nu provlagat receptet på nytt och vi har ändrat mängderna så att du får en paj med 6 bitar av receptet. Det går tyvärr inte portionsomvandla detta recept då det kan bli knasigt med mängderna och tiden i ugnen om man ändrar antalet portioner. Hälsningar Elina
ICA-köket