Vegansk risgrynsgröt

Betyg 4.6 av 5.94 personer har röstat
Receptet har 15 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.
Vegansk risgrynsgröt

Risgrynsgröt är både juligt och ljuvligt och går hur bra som helst att göra helt mjölkfri. I det här receptet har vi använt mandeldryck som passar fint ihop med kanel, apelsin, saffran och julens andra smaker.

Vegansk risgrynsgröt

Ingredienser

4 portioner
2 dl grötris (rundkornigt ris)
4 dl vatten
1 kanelstång
1/2 tsk salt
ca 7 dl mandeldryck eller havredryck

Till servering

strösocker
mald kanel

Gör så här

00:10:00
00:40:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

15 st
  • Alldeles för lös.,.

    Linda

  • Tricket med all risgrynsgröt är att ta massor av tid i sista skedet. Jag lämnar ofta grytan (enbart rostfritt utan plastdetaljer) i ugnen på 50° (inte mer) i minst 4-6h, så kan gröten svälla ordentligt. Det blir oftast helt perfekt. Om det ska stå över natten så stäng av ugnen (fortfarande när den är på 50°) och vira in tidningspapper för att stänga inne värmen och ta ut på morgonen. Jag tycker Garants Sojadryck slår Icas egen för hur lyckat det blir, men det funkar med den med. Jag har inte testat med mandelmjölk. Havremjölk är också gott, men tycker det är mer lyckat i Lasagne och Pannkakor.

    Mikael

  • Det här är ett recept på risvälling. Det här har ni inte provlagat, eller så har ni skrivit fel.

    Fredrik

  • Gröten blev för lös. Nästa gång minskar jag till 6 dl mandelmjölk.

    Ann-mari

  • Jag tycker också man bör överväga att lägga en mandel i gröten, den som får mandeln blir gift kommande år.

    Frej

  • Tänkte testa att göra egen mandelmjölk och använda. Bör jag tillsätta något annat då för att få en så god gröt som möjligt?

    Kristina

  • Kan man göra risgrynsgröt med bara vatten? ^^

    Adina

  • Lagat med Alpros soya”mjölk”, original (ej osötad). Det blev jättebra, fick späda med lite mer soyadryck för att uppnå den konsistens jag föredrar:)

    Amanda

  • Kokade på risdryck och det blev riktigt gott. Godaste risgrynsgröten jag ätit! Annars följde jag receptet.

    Amanda

  • Jag brukar använda rismjölk istället. Blir rundare smak. Kokar inte med någon vatten heller, utan bara ca 12 deciliter rismjölk som jag tillsätter allt eftersom tills grynen är mjuka och konsistensen är lagom.

    Linda

Näringsvärde per portion

Energi1086 KJ / 260 kCal
Fett3 g
Salt1 g
Kolhydrater54 g
Protein3 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Veganska lussebullar
    Betyg 4.6 av 5.180 personer har röstat
    Receptet har 33 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Risgrynsgröt
    Betyg 4.1 av 5.582 personer har röstat
    Receptet har 34 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Havrerisgrynsgröt
    Betyg 4.5 av 5.10 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Risgrynsgröt i ugn
    Betyg 4.6 av 5.293 personer har röstat
    Receptet har 107 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Iste med äppelcider
    Betyg 4 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vitvinsglögg utan vanligt socker
    Betyg 4.5 av 5.20 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad