Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Västerbottenspaj - Västerbotten

Västerbottens egen ostpaj är en utomordentligt god rätt som passar till mycket. Häll bara ner din ost- och äggstanning i pajskalet före du gräddar i ugnen. Servera sedan din smakrika Västerbottenspaj med fisk eller salta skaldjur.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skal: Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör. Gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform. Gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet.
  4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut pajen och sänk värmen till 150°C.
  5. Fyllning: Koka upp mjölk och grädde, ta av från värmen. Blanda i osten, rör om tills den har smält.
  6. Vispa ner äggen i ostblandningen. Krydda med salt och svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet.
  7. Grädda pajen i ca 45 minuter. Servera med t ex kräftstjärtar, kallrökt lax och löjrom.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
Skal
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 ägg till pensling
Fyllning
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 350 g riven Västerbottensost
  • 6 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Lägg till i inköpslistan