Klassisk västerbottenpaj
En riktigt bra Västerbottensostpaj har blivit något av en klassiker bland godsakerna både till påsk, midsommar, kräftskivan och jul. Det här receptet på Västerbottensostpaj gör ingen besviken. Servera på buffén eller för sig själv tillsammans med en krispig sallad.
Ingredienser
8 portioner
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 ägg
Fyllning
3 ägg
2 1/2 dl mellangrädde (27%)
1 dl mjölk
300 g Västerbottensost
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Till garnering
gräddfil
löjrom eller stenbitsrom
hackad gräslök
För alla
Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och gräddfil.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Receptet är helt okej. Sedan kan man med fördel variera pajskalet med en kombination av vetemjöl och havregryn exempelvis. Pajskalet brukar jag sedan grädda i 180 grader C för att sedan öka värmen när fyllningen tilläggs. För min del använder jag klassisk grädde (40 procent), fyra ägg och massor av V-ost, salt och peppar, fyllningen (skippar mjölken här). Mums.
Birgitta
2024-05-04Den godaste västerbottenpaj jag smakat. Den blev helt perfekt, man njöt varje tugga 👌 Jag gjorde efter det gamla receptet som finns längre ner bland kommentarerna. Denna ska göras snart igen!
Sandra
2024-04-03Nej nej ändra tillbaka till gamla receptet!! Eller gör ett nytt för denna variant! Den blir bränd och inte färdig inuti. Jag lade på folie och sänkte värmen den var inte fast inuti trots detta efter ytterligare 25 min på 165 gr! Och till råga på allt blev den ihopsjunken. Det gamla receptet blev den hög och fin. VÄRDELÖST RECEPT så besviken när jag upptäckte att ni ändrat mitt favoritrecept
Karin
2024-04-02Hej Karin! Vad tråkigt att pajen inte blev bra. Hade du möjligen varmluften på? Alla våra recept tillagas i "vanlig" över- och undervärme om inget annat anges. Kan det varit någon av dessa pajer du gjort tidigare? https://www.ica.se/recept/vasterbottenostpaj-676276/ eller https://www.ica.se/recept/vasterbottensostpaj-med-romrora-722434/ Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2024-04-05