Västerbottenspaj

141
12
Västerbottenspaj

Ett tjusigt recept på Västerbottenspaj eller Västerbottensostpaj som den egentligen heter. Pajen passar utmärkt att servera till fest. Du gör pajen av bland annat mjöl, smör, mjölk, grädde, Västerbottensost och ägg. Lyxigt att servera med kräftstjärtar, lax och löjrom!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2009

Västerbottenspaj

Ingredienser

10 portioner

Pajskal

2 1/2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
150 g smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling

Fyllning

3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
250 g riven Västerbottensost
4 ägg
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt smör, mjölk och vispgrädde.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

141

Kommentarer

Veronica

2022-08-10

Det bästa receptet på västerbottenpaj jag testat. Att värma grädden/mjölken och låta osten smälta är genialt!

Birgitha

2018-06-21

Går inte att få pajen färdiggräddad i 150g ugn. Måste stå fel.

Redaktionen ICAse

2018-06-25

Hej Birgitha! Du har ju ugnen först på 200 gr och sen sänks värmen långsamt. Pajen är dessutom inne länge, hela 45 min. Men om det krävs mer i din ugn så låt den stå ett litet tag till. Alla ugnar är lite olika. Hälsningar Michelle

Catrin

2018-03-30

Varför är det första steget i receptet att sätta på ugnen när pajskalet ändå ska vila i kylskåp i 30 minuter innan det ska gräddas? Låter bara onödigt och icke-miljövänligt!

Redaktionen ICAse

2018-04-03

Hej Catrin! Ja, det verkar ju helt onödigt, så det har vi såklart ändrat på nu. Hälsningar Michelle

Näringsvärde per portion

Energi 1553 KJ / 369 kCal
Fett 28 g
Salt 1.34 g
Kolhydrater 17 g
Protein 12 g
Läs mer om näringsvärden