ÖVER 60 MIN | Medel

Värmande buljong "bone broth"

I New York har man alltid något drickbart i handen – en allt vanligare företeelse är att knalla runt med en kopp varm buljong som har kokats från grunden, så kallad ”bone broth”. Gör din egen buljong på kalvben och drick i stället för blåbärssoppa i skidspåret!

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 3 l portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och halvera löken.
  3. Skala morötter och rotselleri. Ansa och skölj purjolöken. Skär allt i grova bitar.
  4. Lägg kalvben och rotsaker på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter. Blanda runt och fortsätt rosta ca 10 minuter. 
  5. Ta ut plåten igen och tillsätt tomatpuré, lök och vitlök. Rör om och rosta ytterligare 10 minuter. 
  6. Lägg allt på plåten i en stor kastrull. Häll även över vätskan som bildats på plåten, skrapa av det som ev fastnat på pappret och ha i det också. 
  7. Tillsätt vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma av.
  8. Tillsätt timjan, lagerblad och vit- eller svartpepparkorn. Låt buljongen sjuda på svag värme utan lock tills ca 3 liter återstår, det tar 5–6 timmar.
  9. Sila buljongen genom en finmaskig sil. Smaka av med salt.

Näringsberäkningen är per liter.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: ca 3 l
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 250 g rotselleri
  • 1/2 purjolök (vita delen, à ca 75 g)
  • 2 1/2 kg kalvben (sågade i bitar)
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 4 skalade vitlöksklyftor
  • 4 färska timjankvistar (eller 0,5 msk torkad)
  • 2 lagerblad
  • 6 hela vit- eller svartpepparkorn
  • salt

Näringsvärde
Per portion

Energi 346 kJ / 83 kCal