Värmande buljong "bone broth"

I New York har man alltid något drickbart i handen – en allt vanligare företeelse är att knalla runt med en kopp varm buljong som har kokats från grunden, så kallad ”bone broth”. Gör din egen buljong på kalvben och drick i stället för blåbärssoppa i skidspåret!
 Ett recept från: 
Buffé nr 1, 2016

Ingredienser
ca 3 liter
2  gula lökar
2  morötter
250 g rotselleri
1/2  purjolök (vita delen, à ca 75 g)
2 1/2 kg kalvben (sågade i bitar)
1/2 dl tomatpuré
4  skalade vitlöksklyftor
4  färska timjankvistar (eller 0,5 msk torkad)
2  lagerblad
6  hela vit- eller svartpepparkorn
 salt
Gör så här
00:15:00
00:10:00
00:10:00
06:00:00
Näringsberäkningen är per liter.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per liter
Energi346 KJ / 83 kCal
Fett2 g
Salt5.6 g
Kolhydrater12 g
Protein4 g
Kommentarer
3 stHur förvarar man buljongen på bästa sätt? Hur länge håller den och hur värmer man upp den när man ska dricka? /Nybörjare
Hanna
Hej! Förvara buljongen i plastburkar med tätslutande lock i kyl eller frys. I kylen håller den i 4-5 dagar. I frysen minst 3 månader. Koka upp buljongen i kastrull och drick. Lycka till. Vänliga hälsninger Leif
ICA-köket
Hej! Var kan jag köpa dessa itusågade kalvben (bor i Uppsala)? Hälsningar Maria
Maria
Hej Maria! Prata med din handlare om fråga om dom kan beställa hem till dig. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Hur stor kastrull är det tänkt att man skall använda?
Kajsa
Hej Kajsa! En kastrull som är minst 6 liter är bra att använda. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket