Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Varm fetaostsallad med lammfärsjärpar

Detta recept på varm fetaostsallad och lammfärsjärpar är en välsmakande kombination. Salladen görs av fetaostbitar och tomathalvor samt olivolja som ringlas över innan allt gräddas i ugnen till dess att osten fått en fin yta. Dekorera med färsk persilja och servera med saftiga järpar och nykokt potatis.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 3, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Koka potatisen.
  3. Järpar: Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla några minuter. Blanda ner färs, senap, salt och peppar. Forma till järpar. Stek dem runt om i matfettet i en stekpanna. Lägg dem i en ugnssäker form.
  4. Varm fetaost: Bryt fetaosten i bitar. Skär körsbärstomaterna i halvor och tomaterna i skivor. Lägg allt i en ugnssäker form och ringla över olivolja och vinäger. Krydda med oregano, salt och peppar. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
  5. Sätt in järparna när det återstår ca 10 minuter av ostens och tomaternas tid.
  6. Hacka persiljan och strö över fetaosten och tomaterna.
  7. Vitlökskräm: Skala och riv vitlöken och blanda med gräddfilen. Salta och peppra.
  8. Servera järparna med potatis, varm fetaost och vitlökskrämen.

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: använd matfett, fetaost och gräddfil utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut fetaost mot tofu. Byt ut gräddfil till iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Minska eventuellt lite på senapen i färsen för en mildare och barnvänligare smak. Servera lite gräddfil naturell.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Järpar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • ca 500 g lammfärs
  • 1 msk senap
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk smör
Varm fetaost
  • 150 g fetaost
  • 250 g gula körsbärstomater
  • 2 tomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk oregano
  • 1/2 kruka persilja
Vitlökskräm
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl gräddfil
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2840 kJ / 680 kCal