Världens godaste äppelsmulpaj

Betyg 4.3 av 5.
2666 personer har röstat
369
Världens godaste äppelsmulpaj

Om du gillar smulpaj eller äppelpaj ska du testa det här receptet på en god men lite annorlunda äppelsmulpaj. Pajen har den perfekta kombinationen av sött, surt och flingsalt. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass och njut!

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2011

Världens godaste äppelsmulpaj

Ingredienser

6 portioner

Smul

125 g  kallt smör
2 dl  vetemjöl
1 dl  havregryn
1 1/2 dl  socker
1/2 - 1 tsk  flingsalt (viktigt att flingsalt används, används vanligt salt minska på mängden)

Fyllning

ca 800 g  äpplen
1 tsk  kanel
2 tsk  socker
1 krm  flingsalt (viktigt att det är flingsalt som används)
smör till formen

Till servering

vispad grädde
vaniljsås
glass

För alla

Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix och välj havregryn framställda av ren havre.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och vaniljvisp, grädde eller glass.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av matfett och vaniljvisp, glass eller grädde.
Gör äggfri: välj äggfri glass eller välj grädde.

Näringsberäkningen är exkl serveringsförslag.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: byt ut smör mot mjölkproteinfritt margarin. Detta leder till en halvering av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Hemligheten är rikligt med flingsalt som lyfter fram smakerna lite extra samt ger en pikant, saltig kontrast till sötman. Ha i lite salt i taget och smaka på smulet tills du tycker att smulet är lagom salt!

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.3 av 5.
2666 personer har röstat

Kommentarer

Jätte gott

Martin

2024-05-05

Hej alla äppelpaj älskare! Jag personligen är inte så förtjust i äpple men har fått uppdrag av en vän att göra äppelpaj. Har läst mycket om hur man gör den bästa pajen och fastnade på de här receptet. En detalj har gjort men förundrad, det står inte i receptet vad man ska ta för äpplesort och de kommentarerna jag läst (har inte läst alla det var så många) nämner det inte. Ska göra ett försök idag och läste att de bästa är att blanda äpplesorter så jag har valt cosmic crisp (söt/syrligt) Granny smith (syrligt) och pink lady (söt/syrligt tror jag). Det här gör stor skillnad och är viktigt för sockermängden. Så jag skulle tycka det var jättekul att veta vad ni använt för äpplesort. Trevlig helg!:)

Jessika

2024-05-04

Absolut godaste äppelpajen! Brukar dubbla smulet, och låter den st i 175° (dvs lite lägre temp men lite längre), blir så gott!

Eva

2024-04-15

Näringsvärde per portion

Energi1684 KJ / 402 kCal
Fett19 g
Salt0.1 g
Kolhydrater54 g
Protein3 g

Testa liknande recept

Ballerina milkshake
Betyg 5 av 5.
4 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Kardemummakaka med äpple och citron
Betyg 4.3 av 5.
306 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Knäckig äppelpaj
Betyg 4.4 av 5.
793 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Snabb äppelpaj
Betyg 4 av 5.
39 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Chokladbollstårta med kaffe
Betyg 3.9 av 5.
35 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Äppelpaj med mandelsmul
Betyg 3.6 av 5.
49 personer har röstat
Under 60 min att tillaga