Variation på morot | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Variation på morot

Morötter är en otroligt mångsidig rotsak. Här blir lite tuffare vintermorötter till len crème medan de nyskördade både bakas och råhyvlas tunt. Rostade frön, marinerad cottage cheese och dill kompletterar de milda smakerna.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Morotscrème: Börja med morotscrèmen. Skala och skär morötterna i ca 2 cm stora bitar. Koka dem helt mjuka i vatten i en kastrull. Häll av vattnet.
  2. Mixa morötterna med vinäger, olja och salt till en slät kräm med stavmixer.
  3. Cottage cheese: Häll cottage cheese i en sil och skölj med kallt vatten tills bara ”cottage cheese kornen” återstår. Blanda kornen med vinäger och olja.
  4. Sätt ugnen på 200° C. 
  5. Sallad: Klipp av blasten på knippmorötterna ca 2 cm från roten. Skölj dem noga. Spara 2 morötter (för 4 portioner). Lägg resten på  en bakpappersklädd plåt. 
  6. Skär av ca 5 cm av blasten från löken och spara. 
  7. Dela löken på längden och lägg på plåten tillsammans med morötterna. Blanda med olja och salt. Klicka över smöret.
  8. Ställ in plåten i mitten av ugnen ca 20 minuter. Morötterna ska vara mjuka men med lite tuggmotstånd kvar.
  9. Hyvla de 2 sparade morötterna (för 4 portioner) med mandolin eller potatisskalare. Strimla lökblasten. 
  10. Blanda hyvlad morot och lökblast med olja och flingsalt i en bunke.
  11. Till servering: Lägg upp morotskräm, rostade morötter och lök. Toppa med hyvlade morötter, cottage cheese, solrosfrön och dill.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri cottage cheese och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: ersätt cottage cheese med t ex tofu och välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Morotscrème
  • 4 medelstora morötter
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 1/2 krm salt
Cottage cheese
  • 250 g cottage cheese
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1/2 msk kallpressad rapsolja
Morotssallad
  • 2 knippen späda morötter (à 400 g )
  • 1 knippe färsk lök (röd eller gul à ca 300 g)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 1/2 krm flingsalt
Till servering
  • 50 g rostade solrosfrön
  • färsk dill till garnering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1606 kJ / 384 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept