ÖVER 60 MIN | Medel

Vaniljglass med salt kolasås och rostad mandel

Gör hemmagjord vaniljglass och servera med läcker salt kolasås och krispigt rostad mandel för en oemotståndligt god dessert. Här gör vi egen glass i glassmaskin av grädde, mjölk, äggulor, socker, vaniljstång och salt.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4-6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dela vaniljstången längsmed och gröp ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull med grädde och mjölk. Låt koka upp och ta från värmen.
  2. Vispa ihop äggulor och socker. Vispa ner gräddmjölken och salt i äggblandningen och häll tillbaka i kastrullen. Sjud under omrörning till 85°C (koka ej). Häll glassmeten i en bunke och låt svalna. Ställ i kylen minst 8 timmar.
  3. Sila glassmeten och kör i glassmaskin. Ställ i frysen till servering.
  4. Salt kolasås: Karamellisera sockret i en kastrull och tillsätt försiktigt grädde och sirap under omrörning. Låt koka 7–10 minuter till en kolasås. Rör ner salt. Låt svalna.
  5. Till servering: Servera gärna glassen i strut, ringla kolasåsen över och toppa med mandeln.

För alla

Kontrollera noga innehållet i glasstruten.
Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria glasstrutar.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.

Ingredienser

Portioner: 4-6
  • 1 vaniljstång
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 dl mjölk (3%)
  • 4 stora äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 krm salt
Salt kolasås
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 1/2 tsk flingsalt
Till servering
  • 4 - 6 glasstrutar
  • hackad rostad mandel

Näringsvärde
Per portion

Energi 4199 kJ / 1003 kCal