Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Saltlakritskolapaj med blåbärsglass

En underbar paj som fylls med ljuvlig saltlakritskola och toppas med blåbär. Ett måste för alla som är förtjusta i lakrits. Servera med krämig blåbärsglass som du antingen gör själv eller köper i butik. Mums!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en tjockbottnad rostfri
    kastrull. Ta bort kastrullen från plattan.
  2. Vispa äggulor och socker luftigt i en separat bunke. Häll den varma gräddmjölken över gulorna i en jämn stråle, vispa under tiden och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Sjud blandningen till 85°C eller tills den börjar tjockna under vispning. Ta av från värmen, det får inte koka.
  3. Häll massan i en bunke och kyl ner. Låt gärna glassmassan stå i kylen och mogna över natten för bästa resultat, eller kyl ner den i frysen 5–10 minuter innan den hälls i glassmaskinen. Sila av massan och kör den i glassmaskinen. Rör ner blåbärssylten. Lägg över glassen i en bunke och ställ in den i frysen 1–2 timmar före servering.
  4. Botten: Skär smöret i tärningar och lägg det i en skål. Blanda det med vetemjöl och socker till en smulig deg. Blanda i äggulan och vattnet. Blanda till en jämn pajdeg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut degen och fodra en pajform som är ca 24 cm i diameter (för 12 bitar). Nagga i botten med en gaffel.
  6. Fyllning: Riv mandelmassan fint, lägg den i en skål och tillsätt smör, kakao, ägg och lakritsgranulat. Vispa ihop allt med elvisp.
  7. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda i ca 15–17 minuter.
  8. Kola: Blanda alla ingredienser till kolan i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 5–6 minuter, tills kolan tjocknar. Rör då och då så att inte kolan bränner fast i botten. Dra av kastrullen från värmen. Häll kolan över fyllningen i pajskalet och låt den svalna och stelna.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri grädde och laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Tips

Servera gärna tillsammans med ljus, maltig lageröl.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
Blåbärsglass
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk (3%)
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl blåbärssylt
Botten
  • 110 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 1/2 msk vatten
Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 50 g rumstempererat smör
  • 2 msk kakao
  • 2 ägg
  • 2 tsk lakritsgranulat
Saltlakritskola
  • 150 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk saltlakritspulver
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2957 kJ / 707 kCal