Vaniljbullar

Betyg 4.1 av 5.
99 personer har röstat
17
Vaniljbullar

Dessa smarriga vaniljbullar gör du på en vanlig bulldeg. Bullarna fyller du med en blandning av smör, socker och vaniljsocker. Över de saftiga vaniljbullarna strör du mandelsplitter innan gräddning och när bullarna svalnat ringlas glasyr på florsocker över.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2004

Vaniljbullar

Ingredienser

30 bullar
50 g  smör
5 dl  mjölk
50 g  jäst
1 1/2 dl  strösocker
2 tsk  malen kardemumma
1 krm  salt
ca 15 dl  vetemjöl (15 dl motsvarar ca 900 g)

Fyllning

200 g  rumstempererat smör
1 1/2 dl  strösocker
1/2 dl  vaniljsocker

Till pensling och topping

1   ägg
50 g  mandelsplitter

Glasyr

2 dl  florsocker
4 - 4 1/2 tsk  vatten

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.
Gör äggfri: uteslut ägget och använd istället valfri mjölkdryck till penslingen. Penslingen kan även helt uteslutas, eftersom bullarna dekoreras med glasyr.

Näringsvärdet är beräknat per styck.

Gör så här

Tips

Byt ut glasyren mot pärlsocker, som då strös på samtidigt med mandeln.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
99 personer har röstat

Kommentarer

Första gången missade jag att man skulle blanda smör och sockret till fyllningen, men det var bara bra, för jag bredde på smör (mycket mindre än vad som anges i receptet) och strödde sedan över sockerblandningen innan jag rullade ihop degen. Då slapp jag få kvar en massa sockerblandat smör. Dessutom gjorde jag 48 bullar, som jag tycker ger tillräcklig storlek på en bulle. I övrigt är det ett bra recept.

Agneta

2022-09-30

Det blev alldeles för mycket smör i fyllninger - eller så kan jag inte rulla bullar :) Mycket smör kom ut ur bullarna och blev till en mycket smörig knäck. Bullarna själva smakar som french toast - bröd bakad i smör. Jag tror inte att jag mätte fel, men who knows :D

Madli

2022-07-18

Så himla goda 🥰 Jag gjorde dubbelsats så nu har vi bullar hela året ut 😍

Anneli

2020-11-18

Näringsvärde per portion

Energi959 KJ / 227 kCal
Fett7 g
Salt1 g
Kolhydrater37 g
Protein4 g

Testa liknande recept

Frestande laktosfria kardemummabullar
Betyg 3.7 av 5.
82 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kardemummabullar
Betyg 3.8 av 5.
43 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Saffransmunkar
Betyg 4.4 av 5.
27 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Babka med choklad
Betyg 4.5 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rabarberbullar med kolasås
Betyg 4.6 av 5.
17 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Espressobullar
Betyg 4.7 av 5.
13 personer har röstat
Över 60 min att tillaga