Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Gammeldags blåbärskaka i stekpanna

Blåbär är både nyttigt och gott. För dig som gillar att baka så är det här receptet på gammeldags blåbärskaka i stekpanna en riktig höjdare. Servera den smarriga blåbärskakan till kaffet eller på kalaset.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält margarinet tillsätt mjölken och värm till ca 37°C. Blanda den i en degbunke med jästen, socker och kryddor.
  2. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen smidig i maskin. Låt jäsa 25-30 minuter på en icke dragig plats med handduk över.
  3. Sätt ugnen på 250°C.
  4. Smörj en stor gjutjärnsstekpanna med matfett. Kavla ut degen och lägg den i pannan. Lägg på blåbär och låt jäsa.
  5. Värm upp pannan på spisen och sätt direkt in i ugnen 10-12 minuter.
  6. Ta ut och strö över socker.
  7. Servera ljummen med grädde eller glass.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk och grädde.
Gör mjölkproteinfritt: använd mjölkfritt margarin och ris-, soja- eller havrebaserad mjölkersättning samt havre- eller sojaglass.

Tips

Gör kakan som en säsongkaka efter årstid och bär.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 50 g margarin
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 3 msk socker
  • 1 knivsudd salt
  • 1 msk nykrossad kardemumma
  • 3 1/2 dl mjöl
  • matfett till stekpannan
  • 4 dl blåbär
  • 1 dl socker
  • grädde eller glass till servering
Lägg till i inköpslistan