Vallmofrallor

Betyg 3.9 av 5.16 personer har röstat
Receptet har 14 kommentarer
Vallmofrallor

Frallor med vallmofrön sätter guldkant på frukosten! Med en deg som inte behöver knådas är dessa frallor extra lätta att slänga ihop. Gör jobbet kvällen innan så har du goda frallor lagom till frukosten.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2022

Vallmofrallor

Ingredienser

20 portioner
12 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
2 dl grovt rågmjöl (2 dl motsvarar ca 120 g)
7 - 8 dl vetemjöl special (7-8 dl motsvarar ca 420-480 g)
1 msk honung
2 msk olivolja
2 tsk salt
vallmofrön (till topping)

Gör så här

08:00:00
01:00:00
00:15:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

14 st
  • Jättegoda frallor! Degen lite kladdig när man bakar ut den, men ett enkelt recept med en lagom mängd till frukost även om man inte är många. Blanda på kvällen, nybakt på morgonen när man ska se Vasaloppet och annan morgontidig sport eller har nattgäster. Klar favorit!

    Robert

  • Först gav jag receptet en stjärna för att jag hade varken rätt mängd jäst eller rätt mjöl. Efter jag ändrade till 12gr jäst och vetemjöl special så blev frallorna jättebra. Nyckeln är att frallorna MÅSTE bakas med vetemjöl special annars går det inte och de blir platta och inte fluffiga. Ekologiskt vetemjöl funkar inte heller. Måste vara special. Sen är det att det måste vara exakt 12gr jäst och inte mer eller mindre. Tack för de goda frallorna.

    Vandad

  • Står att bullarna ska stå i ugnen för 10-15 minuter. Nu har mina varit i ugnen på 225 grader i mer än 25 minuter och absolut ingen färg på de. Dessutom är degen otroligt löst och jag har till och med använt 50gr jäst. Tycker inte receptet är någon höjdare tyvärr.

    Vandad

    Hej Vandad! Detta recept är gjort för att kalljäsa över natten då används endast 12 g jäst. Degen kan ha blivit överjäst när du använt mer jäst. Hoppas du vill prova igen eller om du vill testa något av dessa recept https://www.ica.se/recept/frallor/ Lycka till. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Enkla och fantastiskt goda frallor till en lite lyxigare helgfrukost.

    Robert

  • Måtten stämmer trots mångas kommentarer. Degen är kladdig, men gick att forma med mjölade händer. Tyckte dock att de var lite tråkiga i smaken.

    Miriam

  • Lös deg som bara går att forma med hjälpa av redskap, behöver mjöl både på bakbord och ovanpå. Är ICAs Vetemjöl special boven? Tycker att alla degar med detta mjöl blir lösa, har även hört samma undran från andra. Räcker det att röra degen, behöver den inte gå i assistent en längre stund?

    Ulla

  • Degen är alldeles för kladdig. Kanske för att jag jäste endast 8 h och inte över natten, men den kändes lös redan när jag satte in jämfört med andra kalljästa recept. Jag använde köksvåg och tillsatte även rikligt med mjöl vid utbakningen. Andra kalljästa recept från Ica tex rågfrallor med bönor eller rågfrallor med rivna morötter funkar betydligt bättre.

    Ingrid

  • I början när jag bakade på kalljäst hade jag svårt för att det inte blev en "deg". Nu bakar jag nästan uteslutande på kalljäst.... Och älskar att inte behöva knåda eller rulla. Ingen risk för torrt bröd... Ser dock till att ha rikligt med mjöl på bakbordet när jag stjälper upp smeten.. Men rullar inte in mjölet utan har det bara i botten för att smidigt få lös degbitarna jag skurit till :)

    Helena

  • Stämmer det verkligen med 12gram färsk jäst?

    Natalie

    Hej Natalie! Ja, 12 g stämmer. Frallorna ska jäsa i kylen (=kalljäsa) under en längre tid (minst 8 timmar eller över natten) och då räcker det med så lite jäst. 😊 Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Degen blir jättelös efter jäsning så jag undrar om ni angett fel mått på någon mjölsort. Är helt omöjligt att rulla bullar av degen. Bullarna blir väldigt platta men det kanske beror på att det ska i mer mjöl.

    Pauline

    Hej Pauline! Mängderna är helt rätt i receptet. Degen blir något lösare än vad du och många andra kanske är vana vid. Vi har nu förtydligat i receptet att man ska forma till frallor, rulla till frallor kan vara svårt men på ett mjölat bakbord går det att forma degen till frallor. Var lite lätt om handen när du gör det så ska det gå bra! Det går också bra att kubba (skära med en kniv eller en bakskrapa) degen till frallor om du tycker degen är för lös att jobba med. Om du tycker att frallorna är svåra att flytta på så ta hjälp av en stekspade. Den lösa degen gör att frallorna blir så där härligt saftiga och luftiga. 😊 Hälsningar Elina

    ICA-köket

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat per styck på torrvikten.
Energi523 KJ / 125 kCal
Fett3 g
Salt0.7 g
Kolhydrater22 g
Protein3 g

Testa liknande recept

  • Kalljästa rågfrallor
    Betyg 4 av 5.36 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kalljästa rågfrallor med bönor
    Betyg 4.5 av 5.42 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kalljästa frallor med linser
    Betyg 4.2 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Smörfrallor
    Betyg 4.6 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 12 timmar att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Vridna baguetter
    Betyg 4 av 5.50 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Sommarfrallor
    Betyg 3.1 av 5.241 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad