UNDER 45 MIN | Medel

Ugnsstekt lax med rostad brysselkål och basilikakräm

När lax får tillagas i ugn blir den perfekt saftig. Även potatisen och brysselkålen tillagas i ugnen för perfekt yta och kärna, och allt tillagas även på samma plåt! En smakrik och fräsch sås på matyoghurt och basilika serveras till, och även lite tomater för extra färg!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 42, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
  2. Skär potatisen i skivor. Ansa och dela brysselkålen. Skala och skär löken i grova klyftor. Blanda allt med oljan och krydda med salt och peppar. Häll ut på den förvärmda plåten och rosta mitt i ugnen först i 15 minuter.
  3. Skär laxen i portionsbitar och krydda med salt och peppar. Lägg bitarna på potatisplåten och tillaga i ytterligare 8 minuter eller tills fiskens innertemperatur är 54°C.
  4. Skär tomaterna i halvor. 
  5. Hacka basilikan och blanda med yoghurten, smaka av med salt och peppar.
  6. Servera laxen med rostade grönsaker, tomater och basilikakräm.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g delikatesspotatis
  • 500 g brysselkål
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 600 g laxfilé
  • 1/2 förp romanticatomater (à 400 g)
  • 1/2 kruka basilika
  • 2 dl matyoghurt

Näringsvärde
Per portion

Energi 2723 kJ / 651 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept