Ugnsbakad torsk med äggsås

Betyg 4.5 av 5.127 personer har röstat
Receptet har 16 kommentarer
Ugnsbakad torsk med äggsås

Torsk med äggsås är en riktig husmansklassiker! Torskfilén tillagas i ugn tills den blir saftig. Torsken får sällskap av äggsås smaksatt med citron och persilja.

Samarbete med:

Ugnsbakad torsk med äggsås

Ingredienser

4 portioner
500 g torsk (gärna ryggfilé)
1 l vatten
1/2 dl salt
2 msk hackad dill
25 g smör

Äggsås

25 g smör
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 tsk finrivet citronskal
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 hårdkokta ägg
2 dl hackad persilja

Till servering

kokt potatis

Gör så här

00:10:00
00:15:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

16 st
  • Mycket god rätt, använder inget vatten från rimningen det blev för salt. Serverar fisken och såsen separat. Lite fiskbuljong i såsen blir gott i.

    Åsa

  • Tinade filéerna innan tillagning och hade lite pressad citron i såsen Åsa

    Åsa

  • Gott! Men som tidigare kommentarer så hade jag ca 1 msk vatten i ugnsformen ist för 0.5 dl. Jag använde Skeitorsk.

    Sara

  • Skulle rekommendera att man inte häller över såsen på fisken utan servera den bredvid. Smaken är annars jättegod och lätt att laga fisken i ugnen.

    Elin

  • Torsken släppte en hel del vätska plus 0,5 dl som det var i receptet. Jag hällde över den vattniga torsken såsen, så som det står i receptet och det blev som soppa med äggbitar i. Ingen torskmiddag den dagen för oss. Tråkigt mat blev det med tanke på höga matpriser nuförtiden.

    Lidia

  • Läste kommentarer och gjorde som andra med termometer i fisken. La också i en skvätt fiskfond i såsen, blev utsökt!

    Catherine

  • Supergott recept. Har nu njutit av detta som fredagsmiddag. Hade torskrygg, den fick vara 20 minuter i ugnen. Kommer att bjuda mina vänner på detta. Mvh Viveka

    Viveka

  • Detta var otroligt gott!

    Peter

  • Jag har gjort denna i kväll men jag måste säga att efter man har tillsatt såsen borde man som jag in i ugnen 10min för efter första svängen så var tempen på fisken 37gr lite (sjuk) . Mvh Mats i Luleå

    Mats

  • Helt fel tid på fisken under folie. Det var inte torskrygg tjocklek på vår torsk. Den var tunnare. Tempen efter 15 min var inte ens 30 grader. Vi bytte till termometer när vi gjorde fisken färdig. Mycket god äggsås!

    Göran

Näringsvärde per portion

Energi2636 KJ / 630 kCal
Fett38 g
Salt3.1 g
Kolhydrater39 g
Protein32 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Torskrygg med brynt smör-vinägrett
    Betyg 4.2 av 5.42 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Torsk med dillmos
    Betyg 4.1 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad