Ugnsbakad torsk med äggsås

Torsk med äggsås är en riktig husmansklassiker! Torskfilén tillagas i ugn tills den blir saftig. Torsken får sällskap av äggsås smaksatt med citron och persilja.
Samarbete med:
Royal Greenland

Ingredienser
4 portioner
500 g torsk (gärna ryggfilé)
1 l vatten
1/2 dl salt
2 msk hackad dill
25 g smör
Äggsås
25 g smör
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 tsk finrivet citronskal
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 hårdkokta ägg
2 dl hackad persilja
Till servering
kokt potatis
Gör så här
00:10:00
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2636 KJ / 630 kCal
Fett38 g
Salt3.1 g
Kolhydrater39 g
Protein32 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Kommentarer
16 stMycket god rätt, använder inget vatten från rimningen det blev för salt. Serverar fisken och såsen separat. Lite fiskbuljong i såsen blir gott i.
Åsa
Tinade filéerna innan tillagning och hade lite pressad citron i såsen Åsa
Åsa
Gott! Men som tidigare kommentarer så hade jag ca 1 msk vatten i ugnsformen ist för 0.5 dl. Jag använde Skeitorsk.
Sara
Skulle rekommendera att man inte häller över såsen på fisken utan servera den bredvid. Smaken är annars jättegod och lätt att laga fisken i ugnen.
Elin
Torsken släppte en hel del vätska plus 0,5 dl som det var i receptet. Jag hällde över den vattniga torsken såsen, så som det står i receptet och det blev som soppa med äggbitar i. Ingen torskmiddag den dagen för oss. Tråkigt mat blev det med tanke på höga matpriser nuförtiden.
Lidia
Läste kommentarer och gjorde som andra med termometer i fisken. La också i en skvätt fiskfond i såsen, blev utsökt!
Catherine
Supergott recept. Har nu njutit av detta som fredagsmiddag. Hade torskrygg, den fick vara 20 minuter i ugnen. Kommer att bjuda mina vänner på detta. Mvh Viveka
Viveka
Detta var otroligt gott!
Peter
Jag har gjort denna i kväll men jag måste säga att efter man har tillsatt såsen borde man som jag in i ugnen 10min för efter första svängen så var tempen på fisken 37gr lite (sjuk) . Mvh Mats i Luleå
Mats
Helt fel tid på fisken under folie. Det var inte torskrygg tjocklek på vår torsk. Den var tunnare. Tempen efter 15 min var inte ens 30 grader. Vi bytte till termometer när vi gjorde fisken färdig. Mycket god äggsås!
Göran