ÖVER 60 MIN | Enkel

Ugnsbakad tomat

Det finns mycket gott man kan göra med tomater – inte minst ugnsbaka. Efter drygt 6 timmar i ugnen är de färdiga att avnjutas som tillbehör till fisk, kött, fågel eller vegetariskt.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  3. Klipp stjälkarna mellan tomaterna så en liten bit kvist sitter kvar på varje tomat. Snitta ett kryss i skinnet på undersidan av tomaterna.
  4. Lägg ner tomaterna i det kokande vattnet ca 10 sekunder tills skinnet börjar släppa. Lyft upp och lägg ner i en bunke med kallt vatten.
  5. Skala tomaterna försiktigt och ställ i en ugnssäker form.
  6. Skala och riv vitlöken och rör ihop med olivolja, timjan, salt och peppar. Ringla oljan över tomaterna och sätt i in mitt i ugnen ca 6 timmar.
  7. Servera gärna som tillbehör till fisk, kött, fågel eller vegetariskt.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 kvisttomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 193 kJ / 46 kCal