Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Ugnsbakad spätta med anjovis och sparris

Underbar ugnsbakad spätta med ansjovis och sparris som förhöjer smakerna. Spättan får sällskap av ansjovisen där de tillsammans steks färdigt i ugnen. Den krispiga sparrissalladen får en härligt syrlig smak av citronen, en perfekt kombination ihop med fisken. Servera med en len sås.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 18, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Spätta: Vik spättan dubbel och lägg den i en ugnssäker form. Låt ansjovisfiléerna rinna av men spara ansjovisspadet. Grovhacka ansjovisen och dillen och strö det över fisken. Krydda med salt och peppar.
  4. Tillaga fisken mitt i ugnen ca 10 minuter.
  5. Sparrissallad: Strimla salladslöken. Skär halva citronen i klyftor. Pressa saften ur den andra halvan. Blanda salladslöken med citronsaften i en salladskål. Krydda med salt. Låt stå ca 5 minuter.
  6. Koka upp en kastrull med vatten. Bryt eller skär bort den nedersta delen av sparrisen. Koka den mjuk i kokande vatten. Blanda salladslöken och sparrisen med olivoljan. Krydda med salt och peppar.
  7. Sås: Häll grädden i en kastrull och vispa ner majsstärkelsen. Häll försiktigt ner buljongen från fiskformen och ansjovisspadet. Låt såsen koka under omrörning ca 3 minuter.
  8. Till servering: Servera spättan tillsammans med plockad hjärtsallad, sparrissallad, citronklyftor, potatis och sås.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Tips

Tillaga några spättafiléer utan ansjovis och dill om barnen hellre äter fisken naturell.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Spätta
  • 800 g rödspättafilé
  • 1 ask ansjovis (à 100 g)
  • 1 ask dill (à 20 g)
  • salt och peppar
Sparrissallad
  • ca 60 g salladslök
  • 1 citron
  • 250 g sparris
  • 1 msk olivolja
Sås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk majsstärkelse
Till servering
  • hjärtsallad
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!

Näringsvärde
Per portion

Energi 2686 kJ / 642 kCal