Recept: Ugnsbakad spätta med anjovis och sparris
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Ugnsbakad spätta med anjovis och sparris

76 röster

Underbar ugnsbakad spätta med ansjovis och sparris som förhöjer smakerna. Spättan får sällskap av ansjovisen där de tillsammans steks färdigt i ugnen. Den krispiga sparrissalladen får en härligt syrlig smak av citronen, en perfekt kombination ihop med fisken. Servera med en len sås.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 18, 2015.

Ingredienser

  • 900 g fast potatis

Spätta

  • 800 g rödspättafilé
  • 1 ask ansjovis (à 100 g)
  • 1 ask dill (à 20 g)
  • salt och peppar

Sparrissallad

  • ca 60 g salladslök
  • 1 citron
  • 250 g sparris
  • 1 msk olivolja

Sås

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk majsstärkelse

Till servering

  • hjärtsallad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Spätta: Vik spättan dubbel och lägg den i en ugnssäker form. Låt ansjovisfiléerna rinna av men spara ansjovisspadet. Grovhacka ansjovisen och dillen och strö det över fisken. Krydda med salt och peppar.
  4. Tillaga fisken mitt i ugnen ca 10 minuter.
  5. Sparrissallad: Strimla salladslöken. Skär halva citronen i klyftor. Pressa saften ur den andra halvan. Blanda salladslöken med citronsaften i en salladskål. Krydda med salt. Låt stå ca 5 minuter.
  6. Koka upp en kastrull med vatten. Bryt eller skär bort den nedersta delen av sparrisen. Koka den mjuk i kokande vatten. Blanda salladslöken och sparrisen med olivoljan. Krydda med salt och peppar.
  7. Sås: Häll grädden i en kastrull och vispa ner majsstärkelsen. Häll försiktigt ner buljongen från fiskformen och ansjovisspadet. Låt såsen koka under omrörning ca 3 minuter.
  8. Till servering: Servera spättan tillsammans med plockad hjärtsallad, sparrissallad, citronklyftor, potatis och sås.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Tips

Tillaga några spättafiléer utan ansjovis och dill om barnen hellre äter fisken naturell.