Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Ugnsbakad lax med rostade grönsaker och salsa verde

En god ugnsbakad lax, som med de rostade grönsakerna fänkål, tomat och zucchini blir en färgklick på tallriken. Smaken förstärks ytterligare med den hemmagjorda salsa verden baserad på vitlök, gräslök, kapris och persilja. Servera med ris.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 21, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen om den är fryst. Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Ansa fänkålen och skär bort rotfästet. Dela resten i mindre bitar. Skär zucchinin i cm–tjocka skivor. Lägg fänkål, zucchini och hela körsbärstomater på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Krydda med hälften av saltet och hälften av pepparn. Blanda runt. Sätt mitt i ugnen.
  3. Ta ut grönsakerna efter ca 10 minuter och lägg laxbitarna ovanpå. Krydda dem med resten av saltet och resten av pepparn. Sätt tillbaka i ugnen ca 15 minuter tills laxen är färdig. Koka under tiden ris eller bulgur enligt anvisning på förpackningen och gör örtsåsen.
  4. Salsa verde: Skala och grovhacka vitlöken. Mixa vitlök, gräslök, persilja och kapris med olja och vatten. Smaka av med citronjuice, salt och peppar.
  5. Servera lax och grönsaker med salsa verde, kokt ris eller bulgur och gärna en bit bröd.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på brödet. I övrigt är rätten är fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj ris och servera med glutenfritt bröd.

Tips

Riv gärna citronskalet innan du pressar ut juicen och strö över grönsakerna vid servering.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 portionsbitar laxfilé (à ca 140 g)
  • 1 fänkål
  • 1 zucchini
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 4 port ris eller bulgur
Salsa verde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk hackad gräslök
  • 3 msk hackad persilja
  • 2 msk kapris
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • juicen av 1/2 citron
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2883 kJ / 689 kCal