ÖVER 60 MIN | Medel

Ugnsbakad lax med picklad fänkål och örtdressing

Saftig ugnsbakad lax serverad med picklad fänkål och kokt potatis slungad i örtdressing är en god och smakrik måltid som är härligt fräsch! Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Picklad fänkål: Koka upp vatten, socker, ättika och salt. Rör tills sockret löst sig. Dela fänkålen och skär bort den grova mittendelen. Hyvla tunt, gärna med mandolin. Lägg fänkålen i en väl rengjord glasburk med lock och häll på lagen. Låt stå i minst 30 minuter. Förvara i kyl.
  3. Örtdressing: Skala och riv vitlöksklyftan och hacka persiljan grovt. Mixa alla ingredienserna med stavmixer till en slät dressing. Krydda med salt och peppar.
  4. Lägg laxen på en plåt eller i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 54–56°C.
  5. Koka potatisen.
  6. Blanda potatisen med örtdressingen. Servera med laxen och den picklade fänkålen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
Fänkål
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/4 dl strösocker
  • 1/4 dl ättiksprit (12 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 200 g fänkål
Örtdressing
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 krukor bladpersilja
  • 1/2 kruka dill
  • 1 dl neutral rapsolja
  • 3/4 tsk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 600 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 500 g potatis