Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Fänkålslax med örtsås

Fänkålslax med örtsås är ett lyxigt middagsalternativ. Du lagar den goda örtsåsen med dijonsenap, honung och citron. Du serverar fänkålslaxen med potatis och en citronskiva.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lag: Skala och grovhacka löken. Skär fänkålen i grova bitar. Blanda med övriga ingredienser till lagen. Koka ihop i ca 15 minuter.
  2. Skär laxen i tärningar, ca 3 cm stora, och lägg i en form.
  3. Häll över den heta lagen så att den täcker laxen och sätt plast över. Låt laxen stå och dra i den varma lagen i ca 30 minuter. Ställ in i kylen tills den ska serveras.
  4. Örtsås: Blanda alla ingredienser till örtsåsen.
  5. Servera fisken med kokt potatis, morot, örtsås och citronklyftor.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfri crème fraiche, Sour Supreme (innehåller soja), i stället för gräddfil och späd den eventuellt med lite vatten eller Solhavre.

Tips

En rätt som är perfekt att förbereda dagen före och bara komplettera med nykokt potatis.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 600 g laxfilé
Lag
  • 1 gul lök
  • 1 fänkål eller torkad (1 fänkål motsvarar 2 msk torkad)
  • 1 l vatten
  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 lagerblad
  • 1/2 dl salt
  • 10 vitpepparkorn
Örtsås
  • 2 dl gräddfil
  • 1 msk pressad citronjuice
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk strösocker eller honung
  • 4 msk blandade färska örter t ex dill, timjan, oregano, persilja (4 msk färska motsvarar 2 msk torkade)
Till servering
  • potatis
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2390 kJ / 570 kCal
Fett: 25 g
Läs mer om näringsvärden