Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Tre små smörrebröd

Smörrebröd med matjessill, krispig fänkål och brynt smörcrème eller äggröra med lax och picklad gurka är två goda kombinationer. Små krispiga salladsblad fyllda med räkor, avokado och blodgrape blir ett friskt tillskott. Välj en eller flera och servera i påsk!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Rågmacka med matjes, krispig fänkål och brynt smörcrème

  1. Börja med den brynta smörcrèmen. Hetta upp smöret i en liten kastrull. Dra från värmen när det börjar bli lätt brynt och doftar nötigt.
  2. Lägg crème fraichen i en bunke och vispa ner det brynta smöret, lite i taget. Krydda med salt. 
  3. Häll av sillen och skär den i skivor.
  4. Skär bort roten och skiva fänkålen tunt. Skär äpplet i tunna skivor och skär sedan i tunna stavar.
  5. Blanda fänkål och äpple med citronjuice och olja. Krydda med flingsalt. Rör ner dillen strax före servering.
  6. Bred ett tunt lager brynt smörcrème på bröden. Fördela fänkåls- och äppelsalladen över och lägg sillen ovanpå. Toppa med en klick smörcrème. Mal över peppar och garnera med dillvippor.

Salladsblad med räkor, avokado och blodgrape

  1. Skala räkorna. 
  2. Plocka salladsbladen.
  3. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i tärningar.
  4. Skär bort skalet på grapefrukten med kniv, se till att få bort allt det vita. Skär ut hinnfria klyftor. Skär klyftorna i mindre bitar.
  5. Rör ihop chili, fisksås, sesamolja, honung, limejuice och koriander. Krydda med salt. Blanda med avokado, grapefrukt och räkor.
  6. Fördela räksalladen i salladsbladen och toppa med korianderblad.

Äggröra, picklad gurka och lax på surdegstoast

  1. Börja med gurkan. Hyvla långa skivor av gurkan med mandolin eller osthyvel. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Rör ihop vinäger och socker tills sockret lösts upp. Blanda ner gurka och chili. Låt stå minst 1 timme.
  2. Vispa ihop ägg, mjölk och parmesan. Krydda med salt och peppar.
  3. Hetta upp oljan i en stor stekpanna och häll i äggsmeten. Sänk värmen och rör till en krämig äggröra.
  4. Rosta bröden och fördela äggröran på.
  5. Lägg på laxen och toppa med gurkan. Strö över svartpeppar och servera genast.

För alla (Rågmacka med matjes, krispig fänkål och brynt smörcrème)

Fri från ägg, men kontrollera innehållet i brödet.
Gör glutenfri: Välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: Kontrollera brödet. Välj laktosfritt matfett och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera brödet. Välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme (Obs! konsistensen blir inte fast).

För alla (Salladsblad med räkor, avokado och blodgrape)

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

För alla (Äggröra, picklad gurka och lax på surdegstoast)

Gör glutenfri: Välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: Kontrollera brödet. Välj laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera brödet. Byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkfritt ostalternativ.
Innehåller ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
Rågmacka med matjes, krispig fänkål och brynt smörcrème
  • 1 burk matjessill (à 200 g)
  • 1 fänkål (à ca 250 g)
  • 1/2 syrligt rött äpple
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk olivolja
  • 1 krm flingsalt
  • 1 msk hackad dill
  • 4 skivor grovt rågbröd
  • nymald svartpeppar
  • dillvippor till garnering
Brynt smörcrème
  • 1 msk smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
Salladsblad med räkor, avokado och blodgrape
  • 500 g räkor med skal
  • 2 gemsallad (à ca 80 g)
  • 1/2 röd chili (t ex spansk peppar)
  • 2 avokador
  • 2 blodgrape
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 1/2 dl hackad färsk koriander
  • 1 krm salt
  • koriander till garnering
Äggröra, picklad gurka och lax på surdegstoast
  • 4 ägg
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 4 skivor ljust surdegsbröd
  • 100 g skivad kallrökt lax
Snabbpicklad gurka
  • 1/2 gurka
  • 1/2 röd chili (t ex spansk peppar)
  • 1 dl risvinäger
  • 1 msk strösocker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 4421 kJ / 1056 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept