Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Torskrygg med hummervelouté och variation på kål

En velouté är en klassisk fransk sås, som en béchamelsås fast med en fond eller buljong istället för mjölk. Tillsammans med torskens stora lameller lägger den sig fint på tungan. Ställ gärna in ugnen på ånga om din har en sån funktion, så blir torsken extra mjäll och saftig!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150⁰C.
  2. Kål: Skär blomkålen i små buketter. Koka dem försiktigt i mjölken med buljongtärningen tills de mjuknat. Om blomkålen ej täcks helt i mjölk, fyll på med vatten. Plocka upp blomkålen och låt rinna av i ett durkslag. Spara kokvätskan.
  3. Torsk: Portionera torskryggen, salta och vänd i olja. Sätt in den i ugnen tills en termometer visar en innertemperatur på 55⁰C.
  4. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Skär romanescon i små buketter, koka i 2 minuter. 
  5. Mixa blomkålen tillsammans med lite av kokvätskan, fyll på till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Hummervelouté: Smält smör i en stor kastrull, tillsätt mjöl och blanda väl. Låt redningen som bildas få färg i 3 min under omrörning. Sänk temperaturen. Tillsätt sedan fonden (lite i taget) så att såsen inte skär sig. Tillsätt sedan grädden precis som fonden. Smaka av med salt. Låt stå på låg värme tills servering.
  7. Värm upp en stekpanna, häll i olivoljan och den förkokade romanescon. Stek i 2 minuter.
  8. Servera torskryggen med den varma blomkålspurén, såsen och de varma romanescobuketterna.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl och red såsen med majsstärkelse istället.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck, laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Kål
  • 600 g färsk blomkål
  • 4 dl mjölk
  • 1/2 grönsaks- eller kycklingbuljong
  • salt och vitpeppar
  • 400 g färsk romanesco
  • 2 msk olivolja
Torsk
  • ca 500 g torskrygg
  • salt
  • 1 msk matolja
Hummervelouté
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl hummerbuljong (från koncentrat eller egengjord)
  • 1 dl grädde
  • salt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2163 kJ / 517 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept