Torsk med ostronsmörsås, krispigt ris och syrlig gurka

En imponerande och elegant rätt värdig en festmåltid! Ugnsbakad torskrygg med en len smörsås smaksatt med färska ostron serveras med ris som steks krispigt och syrlig gurksallad.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2024

Ingredienser
6 portioner
Krispigt ris
3 dl sushiris
3 dl vatten (till kokning)
1/2 tsk salt
2 msk risvinäger
ca 1 dl neutral olja
Torsk
1/2 dl salt
10 dl vatten
6 bitar torskrygg (à 150 g)
1 gurka (à ca 300 g)
2 msk risvinäger
1 tsk strösocker
Ostronsmörsås
2 schalottenlökar
1/2 vitlöksklyfta
3 ostron
1 msk olja
1 dl champagne eller torrt mousserande vin
2 msk vitvinsvinäger
3 msk vispgrädde
200 g rumstempererat smör
2 msk finskuren gräslök
Gör så här
00:20:00
00:10:00
00:10:00
04:00:00
00:15:00
00:20:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hej☺️ kan man göra såsen några timmar innan och värma på?
Evelina
2024-12-31Hej Evelina. Det går fint att göra såsen några timmar innan. Koka upp och mixa såsen luftig med en stavmixer precis innan serveringen. Hälsningar Leif
Redaktionen
2025-01-02Hej! Om man ska förbereda riset dagen innan, kan man steka också? Ska man isf värma lite innan servering? Isf hur - 5min i ugnen?
Kelly
2024-12-30Hej Kelly. Riset är bäst att steka precis innan servering. Hälsningar Leif
Redaktionen
2024-12-30Jag gjorde denna igår. Bytte dock ut ostronsåsen till en champagne sås. Allt smakade bra, jättegott med den syrade gurkan. Tyckte att riset blev lite för krispigt, kanske inte steka så hårt nästa gång. Enkelt att förbereda dagen innan med riset, torsken kan man också lägga i vatten och salt över natten i kylen och gurkan kan man göra likaså med.
Cathrine
2024-12-29