Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Örtbakad torsk

Ett lyxigt recept på örtbakad torsk som passar utmärkt att servera till fest. Till den ugnsbakade fisken serverar du knapriga primörer och en krämig sås av bland annat fänkål, grädde, anis och vitt vin.

Detta är ett recept från Buffé nr 7, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Gnid in torsken med salt och ställ kallt i ca 2 timmar.
  2. Skär bort skinnet och dela sedan fisken i portionsbitar, lägg dem på ett ugnssäkert fat.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Skala och skär potatisen i stora rektanglar. Koka dem nästan mjuka i lättsaltat vatten.
  5. Mixa oliverna och örterna med smöret. Bre detta på torskbitarna.
  6. Pensla potatisbitarna med olivoljan och lägg dem bredvid fisken. Ugnsbaka allt i 10-15 minuter.
  7. Sås: Skala löken. Finhacka den och fänkålen. Fräs i smöret. Tillsätt vatten, grädde, fiskbuljongtärning och stjärnanis. Koka såsen tills hälften återstår. Smaksätt med vin, salt och peppar. Red ev såsen med maizenaredning.
  8. Lägg upp allt på varma tallrikar. Servera gärna med smörstekta morötter och sockerärter.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g torskrygg (eller filé)
  • 1 msk havssalt
  • 4 stora potatisar
  • 1 dl kärnfria oliver (ca 60g)
  • 1 dl finhackade örter (tex basilika, persilja och lite dill)
  • 25 g smör eller margarin
  • 1 msk olivolja
Sås
  • 1 gul lök
  • 1 fänkål (ca 200g)
  • 25 g smör
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 stjärnanis
  • 1/2 dl vitt vin
  • salt och peppar
  • 1 msk maizenaredning
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?