UNDER 60 MIN | Medel

Tomatsoppa med parmesanfrön

Tomatsoppa är en smart vardagsmåltid! Här gör vi den med hela tomater på burk, vita bönor, palsternacka och selleri. Servera soppan med basilika och parmesanfrön. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Parmesanfrön: Blanda fröna och osten på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen 10–15 minuter. Rör om efter halva tiden. Ta ut ur ugnen och blanda med salt.
  3. Tomatsoppa: Skala och finhacka vitlöken. Skala palsternackan. Riv palsternackan och sellerin grovt.
  4. Fräs löken i oljan i en stor kastrull på svag värme tills den mjuknar ca 5 minuter. Tillsätt palsternackan, sellerin, tomatpurén och örterna. Fräs lite till under omrörning.  
  5. Tillsätt tomaterna. Skölj ur burkarna med vattnet och häll ner i kastrullen. Koka på svag värme ca 30 minuter under lock.
  6. Häll av och skölj bönorna, låt rinna av. Tillsätt bönor och fond och mixa till en slät sås med stavmixer. Tillsätt grädden och späd med mer vatten till en lagom tjock soppa. Koka upp soppan och smaka av med socker, salt och peppar.  
  7. Till servering: Toppa soppan med parmesanfrön och basilikablad och servera gärna med bröd.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
GÖr laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Uteslut parmesanosten och servera soppan med rostade frön.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.

Osten kan innehålla löpe.

Ingredienser

Portioner: 4
Parmesanfrön
  • 1/3 dl solroskärnor
  • 1/3 dl pumpakärnor
  • 1/3 dl sesamfrön
  • 1/3 dl finriven parmesanost
  • 1 tsk flingsalt
Tomatsoppa
  • 1 vitlöksklyfta
  • 150 g palsternacka
  • 1 selleristjälk
  • 2 1/2 msk olivolja
  • 1 1/2 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • 1 burk hela tomater (à ca 400 g)
  • 2 dl vatten
  • 1/2 förp kokta stora vita bönor (à ca 380 g)
  • 1 msk konc grönsaksfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • strösocker
  • salt
  • svartpeppar
Till servering
  • bröd