Tomatsoppa med basilikacrème

Det här är den godaste tomatsoppan! Mustig och extra smarrig om du serverar den med en klick basilikacrème. Du använder tre olika sorters tomat för att få smak och fyllighet - färska tomater, krossade tomater och tomatpuré. Sist avrundar du tomatsoppan med len grädde.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 1997

Ingredienser
4 portioner
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör eller olja
4 färska tomater
1 förp krossade tomater (à ca 390 g)
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
salt
peppar
1 dl mellan- eller vispgrädde
Basilikacrème
2 dl crème fraiche
1 1/2 msk basilikapesto
Gör så här
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1599 KJ / 382 kCal
Fett34 g
Salt2 g
Kolhydrater14 g
Protein5 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
87 stFamiljens favorittomatsoppa! Enkel att förbereda och sen får den gotta till sig i grytan betydligt längre än vad som står i instruktionerna. Värt att tänka på om man gör dubbelsats är vattenmängden. Gjorde det senast och den blev väldigt vattning men hade dels kunnat koka ännu längre men också testa mig fram. Tog fram sista portionen ur frysen igår och oj vad den hade fått gotta till sig 😊
Karin matilda
Jättegid och lätt att glra. Jag gjorde en lite större sats + 1 lök + 1 vitlök + 1 körsbärstomater + 2 tsk basilika + 1 tärning umamibuljong
Mikaela
Mycket bra soppa, familjen äter den flera gånger i månaden. Både som den är eller med pasta eller vitlöksbröd.
Dan wilhelm