ÖVER 60 MIN | Medel

Spaghetti med tomatsås och vegofräs

Servera spaghetti med tomatsås och vegofräs, toppat med rostade parmesanfrön. Gott till vardags och uppskattat av hela familjen! Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen.

  1. Tomatsås: Skala och finhacka vitlöken. Skala palsternackan. Riv palsternackan och sellerin grovt.
  2. Fräs löken i oljan i en stor kastrull på svag värme tills den mjuknar ca 5 minuter. Tillsätt palsternackan, sellerin, tomatpurén och örterna. Fräs lite till under omrörning.
  3. Tillsätt tomaterna. Skölj ur burkarna med 1 dl vatten (för 4 port) och häll ner i kastrullen. Koka på svag värme ca 30 minuter under lock.
  4. Häll av och skölj bönorna, låt rinna av. Tillsätt bönor och fond och mixa till en slät sås med stavmixer. Smaka av med lite socker, salt och peppar.
  5. Vegofräs: Skala och finhacka silverlök och vitlök. Skala morötterna och ansa champinjonerna. Riv morötterna och svampen grovt på ett rivjärn på en skärbräda. Hacka rivet lätt med en kniv.
  6. Fräs silverlöken i en stor stekpanna i olja på medelvärme ca 10 minuter tills den är mjuk. Tillsätt färs, vitlök, morötter, champinjoner, tomatpuré, timjan och rosmarin. Fräs ytterligare några minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  7. Sätt ugnen på 175°C. Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
  8. Frön: Blanda fröna och osten på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen 10–15 minuter. Rör om efter halva tiden. Ta ut ur ugnen och blanda med salt.
  9. Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen. 
  10. Servera pastan med tomatsåsen och vegofräset. Toppa med parmesanfröna.

För alla

Kontrollera noga innehållet i vegofärsen och fonden.
Fri från och laktos.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör mjölkproteinfri: uteslut parmesanosten och servera med rostade frön.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano. Välj äggfri pasta.
Osten kan innehålla löpe.

Tips

Bönorna som blir över är goda att blanda med en vinägrett, servera som de är eller vänd ner bönorna i en sallad.

Ingredienser

Portioner: 4
Tomatsås
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 75 g palsternackor
  • 1/2 selleristjälk
  • 1 1/4 msk olivolja
  • 3/4 msk tomatpuré
  • 1/4 tsk torkad timjan
  • 1/4 tsk torkad oregano
  • 1/4 tsk torkad basilika
  • 1 burk hela tomater (à 400 g)
  • 1/4 förp kokta stora vita bönor (à ca 380 g)
  • 1/2 msk konc grönsaksfond
  • strösocker
Vegofräs
  • 1/2 silverlök
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 100 g morötter
  • 50 g champinjoner
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 300 g vegofärs
  • 1 1/2 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 1/2 msk japansk soja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/4 tsk svartpeppar
Parmesanfrön
  • 1/3 dl solroskärnor
  • 1/3 dl pumpakärnor
  • 1/3 dl sesamfrön
  • 1/3 dl finriven parmesanost
  • 1/3 tsk flingsalt
  • 4 port spaghetti