Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Tomat tarte tatin

Tomat som efterrätt? Javisst! Plommontomater spelar huvudrollen i denna tarte tatin, i gott sällskap av råsocker och citron. Gräddas gyllenbruna och serveras med vaniljglass och basilika.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Dela tomaterna genom roten. Riv det yttersta skalet av citronen och pressa ur saften.
  3. Smält smör och socker i en stekpanna, ca 25 cm i diameter. Rör ner citronskal och citronsaft. Lägg i tomaterna med snittytorna neråt och låt sjuda på medelvärme ca 5 minuter tills vätskan är simmig.
  4. Ta av stekpannan från värmen och lägg över smördegen. Skär bort överflödig deg och sätt in mitt i ugnen till gyllenbrun färg, ca 15 minuter.  
  5. Till servering: Låt svalna något och vänd upp på serveringsfat och servera med vaniljglass och basilika.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj smördeg gjord på olja. Välj laktosfria produkter av smör och glass.
Gör mjölkproteinfri: välj smördeg gjord på olja. byt ut smör mot mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i smördegen i övrigt fri från ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 6 plommontomater
  • skal och saft av 1/2 citron (1/2 citron motsvarar 2 msk saft)
  • 2 msk smör
  • 4 msk råsocker
  • 250 g färsk smördeg
Till servering
  • vaniljglass
  • färsk basilika
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2264 kJ / 541 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept