Tom yam goong

Om du är sugen på en kryddig och het soppa med asiatiska inslag så pröva att laga till Tom yam goong. Den smakrika soppan innehåller ingredienser som svamp, schalottenlök, räkor, galangal och chilifrukt.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2003

Ingredienser
4 portioner
150 - 250 g svamp (i originalet är det thailändsk halmsvamp, men champinjoner passar lika bra)
4 schalottenlökar
2 msk finhackat citrongräs
8 - 10 limeblad (kaffirlimeblad) eller rivet skal av 1 lime (8 blad motsvarar skal av 1 lime)
12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten)
4 tsk finhackad stark chilifrukt
2 - 3 skivor galangal rot (alt ingefära)
400 g skalade räkor
1 dl färskpressad limejuice (3-4 lime, för 4 port)
4 tsk asiatisk fisksås
4 tsk sweet chilisås
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi613 KJ / 145 kCal
Fett2 g
Salt7.6 g
Kolhydrater11 g
Protein20 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
10 stInte som någon Tom Yam jag ätit. För blaskig och sur.
Fredrik
Synd att man inte kan se hur soppan ser ut. Ni har valt en bild på en tom tallrik.
Anders
Åh fy det var diskvatten med räkor. Toppat med yes
Johanna
Vad ska man göra av löken? Det står inte med i beskrivningen
Niclas
Hej Niclas! Oj, den har fallit bort, den ska läggas i samtidigt som svampen. Receptet är nu uppdaterat. Tack för din hjälp. Vänliga hälsningar Harriet
ICA-köket
Helt magisk soppa.
Jenny
Ingefära istället för galangal? – hell no! Galangal kan vara lite svårt att få tag på och om du inte bor i större städer eller har en asiatisk butik i din ort så kan du skippa för jag kommer aldrig att uppmana dig att byta till ingefära istället. Visst, vill du så kan du använda ingefära som många svenska och utländska kockar och bloggar höftar med men du bör ha i åtanken att soppan kommer inte smaka som tom yam utan något annat. Galangal är alltså en rot. Vi thailändare kallar den kha och den har en “kylande” egenskap och mild i smak medan ingefära är “värmande” och har en typ av hetta och pepprighet. En annan känd soppa är just Tom kha gai... utan kha går ju inte. Detta får mig att tänka tillbaka varje gång på Mat-Tina som lagade Tom Kha Gai på stranden i Phuket och använde ingefära. Suck.
Roy
Ps limebladen behöver heller inte hackas! Det går lika bra att ha i dom hela.
Matilda
Finhacka inte citrongräset, det vill du inte äta. Det räcker med att skära det i lite kortare bitar, 6cm ish och så krossar du det med knivens handtag för att få ut mer av smaken. Ner i soppan med de nu ännu mer väldoftande citrongrässtängerna.
Matilda
Lite otydligt receptanvisningar
Katarina
Detta är en härligt stark soppa att avnjuta efter att varit ute en kall vinterdag eller tillsammans med vänner som också tycker om stark mat.
Kristina