Tofuspett med chilimajo och yakitorisås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Tofuspett med chilimajo och yakitorisås

Prova tofu på nytt sätt! Panera i potatismjöl och fritera tills tofun blir riktigt krispig. Lägg sedan den friterade tofun på grillen och servera med omsorgsfullt tillagad yakitorisås, kokt ris, srirachamajonnäs samt en syrlig sallad med morot och rättika.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Yakitorisås: Blanda soja, rörsocker, sake och honung. Småkoka/sjud på svag värme tills såsen tjocknar (som tunn sirap).
  2. Tofu: Lägg tofu i en ren kökshandduk och ställ något tungt över i 20 minuter så vätskan pressas ut.
  3. Skär tofun i ca 2 cm stora tärningar. Panera i potatismjöl.
  4. Hetta upp frityrolja till 180°C i en kastrull med höga kanter. Fritera några tofubitar åt gången i 5–6 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Trä upp 4 bitar på varje grillspett. Kan förberedas hit. Grilla spetten på grillen/i grillpanna strax före servering.
  6. Sallad: Riv morötter och rättika grovt. Strö över salt, låt stå i 30 minuter och krama sedan ut vätskan.
  7. Blanda risvinäger, strösocker, japansk soja och vita sesamfrön. Blanda med rivna grönsaker, rör om väl. Låt stå och dra i kylskåp minst 30 minuter.
  8. Majonnäs: Blanda majonnäs med sriracha.
  9. Till servering: Koka ris enligt anvisning på förpackningen. Pensla salladslökar med olivolja och grilla på grillen eller i grillpanna till fin färg.
  10. Grilla spetten och servera tillsammans med ris, grillad salladslök, rå vitkål i bitar (som lagts i kallt vatten för att bli lite krispigare), sötsyrlig morots- och rättikssallad och yakitorisås. Ringla över chilimajonnäs och toppa med skivad salladslök.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs till chilimajon.

Tips

Det blir en stor sats yakitorisås, men såsen passar till mycket annat också. Spara i kylen.

Ingredienser

Portioner: 4
Yakitorisås
  • 3 dl japansk soja
  • 2 1/2 dl rörsocker
  • 1 dl sake
  • 2 msk honung
Grillad tofu
  • 2 förp fast tofu (à 270 g)
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 2 l frityrolja
Sötsyrlig morots- och rättikssallad
  • 2 morötter (à 100 g)
  • 1/2 rättika (1/2 rättika motsvarar ca 250 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl risvinäger
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk vita sesamfrön
Chilimajonnäs
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk srirachasås
Till servering
  • 3 dl ris
  • 4 salladslökar
  • 1/2 msk olivolja
  • vitkål
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3967 kJ / 948 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept