Kung pao tofu

15
5
Kung pao tofu

Kung pao är en klassisk rätt från den kinesiska provinsen Sichuan med mycket krydda och hetta från chili, ingefära och den karismatiska sichuanpepparn. Här friteras tofu och wokas tillsammans med grönsaker, kryddor och en smakrik dressing och serveras med ris.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2022

Kung pao tofu

Ingredienser

4 portioner

Friterad tofu

ca 400 g fast tofu
1/2 dl majsstärkelse
1 l frityrolja
4 port ris

Dressing

1 1/2 dl vatten
1 msk majsstärkelse
4 msk japansk soja
1 1/2 msk misopasta
2 msk chinkiang- eller balsamvinäger
4 msk strösocker
3 vitlöksklyftor
1 cm ingefära
8 salladslökar
1 röd paprika
15 milda torkade små kinesiska chilifrukter eller färsk röd chili (15 torkade motsvarar 1-2 färska)
2 msk rapsolja

Till servering

1 msk mortlad sichuanpeppar
hackade jordnötter

För alla

Kontrollera noga innehållet i chinkiang vinägern och misopastan.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Tips

Frityroljan går att återanvända genom att låta den svalna och sedan sila ren.

Vad tyckte du om receptet?

15

Kommentarer

Peter

2022-03-15

Att ha så mycket sichuanpeppar gjorde det i princip oätligt. Resten var gott.

Christopher

2022-01-30

Gjorde misstaget att hälla i all sichuanpeppar i maten, det tog över lite, kommer att vara lite mer sparsam nästa gång. Annars smakade det gott.

Monica

2022-01-24

Rätt gott, men nästa gång kommer jag att halvera mängden socker i dressingen för jag tyckte det blev lite för sött.