Tofu satay
Omtyckt vegetariskt recept på grillade tofuspett med en sataysås på jordnötter och sambal oelek. Servera med grillad bellaverde-broccoli och en röra av marinerade böngroddar.
Ingredienser
4 portioner
Jordnötssås
1 vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
1 msk olja
1 tsk sambal oelek
1 msk strösocker
3 dl vatten
1 1/2 dl salta jordnötter
1 msk japansk soja
1/2 lime
salt
Marinerade bönor
1 l vatten
1 msk salt
150 g groddar av mungbönor
2 msk sesamfrön
1/2 dl japansk soja
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
250 g sojabönor
Tofuspett
ca 400 g fast tofu
8 blötlagda träspett
200 g bellaverde broccoli
2 msk olja
Till servering
kokt ris
färsk koriander
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3085 KJ / 737 kCal
Fett36 g
Salt7.4 g
Kolhydrater64 g
Protein33 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Verkligen supergott!! Jordnötssåsen och salladen är sjukt goda! Jag marinerade tofu i soja/sambal/sesamolja etc och stekte istället för att göra spett.
Ellen
2020-05-12Har inte testat ännu men ser ut som mungbönsgroddar och inte mungbönir på bilden. Tror dessutom att torkade mungbönor behöver koka betydligt längre än 30 s.
Karin
2019-09-15Hej Karin! Du har helt rätt, det är mungbönsgroddar och inte mungbönor. Vi har nu uppdaterat receptet med rätt ingrediens. Tack för att du uppmärksammade det och vi ber om ursäkt! Hälsningar Elina
Redaktionen
2019-09-19Hur gör man med tofu-spetten?
Martin
2018-10-14Hej Martin! Ber om ursäkt att det hade missats i receptet. Men här kommer det: Tofuspett: Skär tofun i tärningar och trä upp dem på grillspett. Pensla tofu och bellaverde med oljan och salta och peppra. Grilla ca 5 minuter över direkt värme. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2018-10-18