Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Timjan- och citronlax med pestobulgur

En saftig och god lax som du lätt smaksätter med timjan och citron. Pestobulgur med tomat och rödlök blir ett perfekt tillbehör till timjan- och citronlaxen tillsammans med yoghurtsåsen som även den tar upp smakerna av citron och timjan.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg laxen i en ugnssäker form. Strö över timjan, salt, peppar och citronskal. Spara lite timjan och citronskal till garnering. Ringla över citronjuice och olja.
  3. Ställ in i ugnen 20–25 minuter.
  4. Pestobulgur: Koka under tiden bulgurn enligt anvisning på förpackningen.
  5. Skala och finhacka löken. Halvera tomaterna. Blanda den varma bulgurn med pesto, rödlök och tomater. Krydda med peppar.
  6. Timjanyoghurt: Mixa ihop ingredienserna till timjanyoghurten med stavmixer. Krydda med salt och peppar.
  7. Servera laxen med bulgur sallad och timjanyoghurt. Strö timjan och citronskal över laxen och garnera ev bulgursalladen med persilja.

För alla

Gör glutenfri: ersätt bulgur med quinoa, bovete eller ris.
Gör laktosfri: kontrollera peston, använd laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: mixa egen pesto, fri från ost, av färsk basilika, pinje- eller valnötter, vitlök och olja. Byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja pesto utan parmesanost som kan innehålla konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Tips

Laxen passar också fint att lägga på grillen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg laxfilé i bit med skinnet kvar
  • 3/4 dl finhackad timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • finrivet skal och färskpressad juice av 1 citron
  • 1 msk olivolja
Pestobulgur
  • 2 dl bulgur
  • 1/2 rödlök
  • 10 körsbärstomater
  • 1 dl pesto
  • 1 krm peppar
  • ev hackad bladpersilja till garnering
Timjanyoghurt
  • 2 dl matyoghurt (10%)
  • finrivet skal av 1/2 citron
  • 1/2 dl finhackad timjan
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Turkisk yoghurt eller Grekisk yoghurt

20 % rabatt

Salakis 1000 g

Mer info

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer