Timjan- och citronlax med pestobulgur
En saftig och god lax som du lätt smaksätter med timjan och citron. Pestobulgur med tomat och rödlök blir ett perfekt tillbehör till timjan- och citronlaxen tillsammans med yoghurtsåsen som även den tar upp smakerna av citron och timjan.
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2011
Ingredienser
4 portioner
1 kg laxfilé i bit med skinnet kvar
3/4 dl finhackad timjan
1 tsk salt
2 krm peppar
finrivet skal och färskpressad juice av 1 citron
1 msk olivolja
Pestobulgur
2 dl bulgur
1/2 rödlök
10 körsbärstomater
1 dl pesto
1 krm peppar
ev hackad bladpersilja till garnering
Timjanyoghurt
2 dl matyoghurt (10%)
finrivet skal av 1/2 citron
1/2 dl finhackad timjan
1 krm salt
1 krm peppar
För alla
Gör glutenfri: ersätt bulgur med quinoa, bovete eller ris.
Gör laktosfri: kontrollera peston, använd laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: mixa egen pesto, fri från ost, av färsk basilika, pinje- eller valnötter, vitlök och olja. Byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja pesto utan parmesanost som kan innehålla konserveringsämnet E1105 Lysozym.
Gör så här
Tips
Laxen passar också fint att lägga på grillen.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Undrar över mängden bulgur, 2 deciliter. Kokt eller okokt mängd?
Maria
2017-03-21Jättegott! Vi grillade lax i portionsbitar i st f hel laxsida och det funkade jättebra. MEN!!! mixa INTE yoghurten tillsammans med kryddorna för det blir en lös och blaskig sås av det hela. Tror att det räcker bra med att bara hacka dem fint och blanda med yoghurten.
Christina
2011-07-14