Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Tarte tatin på höstäpplen

Överraska med en fransk klassiker - Tarte Tatine. Denna paj med karamelliserade äpplen, calvados och frasig pajdeg passar till både helgfikat och desserten. Servera den varm tillsammans med en klick vaniljglass och ett glas söt äppelmust.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt på ugnen på 180°C.
  2. Pajdeg: Mät upp vetemjöl, kallt smör, florsocker och salt i en skål och nyp ihop med fingrarna, lite i taget, tills alla ingredienser blandats till små smulor.
  3. Häll i vattnet och äggulan och blanda. Bearbeta så lite som möjligt och knåda absolut inte. Tryck istället ihop till en deg och slå in med plastfolie. Låt vila i kylskåpet tills den ska användas.
  4. Fyllning: Skala och kärna ur äpplena. Presentationen blir snyggast om äpplena halveras och kärnhusen gröps ur.
  5. Hetta upp strösockret i en ugnssäker panna på hög värme till det börjar smälta och blir lätt gyllenbrunt i kanterna. Slå på calvados och koka ihop till en sirap. Späd med vatten om den blir för tjock eller för varm.
  6. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna med en kniv. Rör ner i sirapen.
  7. Vänd runt smöret och äpplena i sirapen så att de blir glansiga och vänd dem sedan med den platta sidan nedåt.
  8. Kavla ut degen, så att den passar pannan. Täck med degen och tryck till den med handen. Sätt in mitt i ugnen till degen blivit gyllenbrun.
  9. Ta ut pannan, lägg en tallrik med ovansidan ner på pajdegen och vänd runt i en snabb rörelse.
  10. Till servering: Servera med vaniljglass eller en kall vaniljsås.

Ingredienser

Portioner: 8
Pajdeg
  • 2 1/2 dl vetemjöl (2,5 dl motsvarar 150 g)
  • 100 g kallt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten
  • 1 äggula
  • plastfolie
Fyllning
  • 4 äpplen
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl Calvados
  • 1 vaniljstång
  • 50 g smör
Till servering
  • vaniljglass eller vaniljsås
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1999 kJ / 477 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer