Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Pizza med äpple, korinter och vanilj

Frasig dessertpizza på smördeg med syrliga äpplen, söta korinter och crème fraiche med äkta vaniljstång. Smakar lite som apfelstrudel! Servera gärna med rå äppelsallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Kavla ut smördegen någorlunda rund och skär ev bort lite kant om du vill ha den helt rund. Nagga med gaffel.
  3. Kärna ur och skär äpplena i mycket tunna skivor. Lägg skivorna omlott i en ring på degen. Börja utifrån och fyll på in till mitten. Pudra över florsocker och kanel.
  4. Grädda pizzan mitt i ugnen ca 20 minuter, tills den fått fin färg.
  5. Koka ihop korinter, calvados eller rom och vatten i en liten kastrull tills all vätska kokat bort. Låt svalna.
  6. Vanilj-crème fraiche: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med kniv. Vispa ihop crème fraiche med vaniljfrön och florsocker.
  7. Servera pizzan varm med vanilj-crème fraiche, korinter och äppelsallad (se Tips nedan). Garnera med citronmelissblad.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: använd laktosfri smördeg och crème fraiche.
Gör mjölkfri: använd mjölkfri smördeg och ersätt crème fraiche med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre).
Gör äggfri: använd smördeg utan ägg.

Tips

Välj ett smakrikt och syrligt äpple, gärna aroma när det är i säsong.

Variera degen: I dag finns flera sorters färdiga degar att botanisera bland. Testa t ex pizzadeg, mördeg eller filodeg i stället för smördeg när du gör äppelpizza. Vad du väljer beror helt på om du vill ha pizzan salt och mjuk, spröd och smörig eller tunn och frasig.

Äppelsallad (för 8 port): Dela, kärna ur och skär 3 syrliga äpplen (ca 300 g) i mycket tunna strimlor. Blanda med finrivet skal av 1 citron, 1/2 dl färskpressad citronjuice, 1 msk socker, 1 krm salt och 2 msk olivolja. Servera till äppelpizzan.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
  • 5 syrliga äpplen
  • 1 rulle färsk smördeg (à 250 g, se även Tips nedan)
  • 2 msk florsocker
  • 1 tsk kanel
  • 3 msk korinter eller russin
  • 1/2 dl Calvados eller rom
  • 1 msk vatten
  • citronmeliss till garnering
Vanilj-crème fraiche
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk florsocker
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer