Pizza med äpple, korinter och vanilj
Frasig dessertpizza på smördeg med syrliga äpplen, söta korinter och crème fraiche med äkta vaniljstång. Smakar lite som apfelstrudel! Servera gärna med rå äppelsallad.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2012
Ingredienser
8 bitar
5 syrliga äpplen
1 rulle färsk smördeg (à 250 g, se även Tips nedan)
2 msk florsocker
1 tsk kanel
3 msk korinter eller russin
1/2 dl calvados eller rom
1 msk vatten
citronmeliss till garnering
Vanilj-crème fraiche
2 dl crème fraiche
1 vaniljstång
2 msk florsocker
För alla
Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: använd laktosfri smördeg och crème fraiche.
Gör mjölkfri: använd mjölkfri smördeg och ersätt crème fraiche med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre).
Gör äggfri: använd smördeg utan ägg.
Gör så här
Tips
Välj ett smakrikt och syrligt äpple, gärna aroma när det är i säsong.
Variera degen: I dag finns flera sorters färdiga degar att botanisera bland. Testa t ex pizzadeg, mördeg eller filodeg i stället för smördeg när du gör äppelpizza. Vad du väljer beror helt på om du vill ha pizzan salt och mjuk, spröd och smörig eller tunn och frasig.
Äppelsallad (för 8 port): Dela, kärna ur och skär 3 syrliga äpplen (ca 300 g) i mycket tunna strimlor. Blanda med finrivet skal av 1 citron, 1/2 dl färskpressad citronjuice, 1 msk socker, 1 krm salt och 2 msk olivolja. Servera till äppelpizzan.
Variera degen: I dag finns flera sorters färdiga degar att botanisera bland. Testa t ex pizzadeg, mördeg eller filodeg i stället för smördeg när du gör äppelpizza. Vad du väljer beror helt på om du vill ha pizzan salt och mjuk, spröd och smörig eller tunn och frasig.
Äppelsallad (för 8 port): Dela, kärna ur och skär 3 syrliga äpplen (ca 300 g) i mycket tunna strimlor. Blanda med finrivet skal av 1 citron, 1/2 dl färskpressad citronjuice, 1 msk socker, 1 krm salt och 2 msk olivolja. Servera till äppelpizzan.
Har du lagat receptet?
Kommentarer