Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Tacos de Mole negro

Det här är Mexikos nationalrätt, enligt många. En klassisk, väldigt mustig rätt med många ingredienser. Egentligen är det mer en gryta baserad på kalkon eller kyckling som serveras med ris, men här är receptet anpassat så att det passar till kycklingtacos. En mixer är ett måste till detta recept.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Fräs chilifrukterna i cirka 30 sekunder på varje sida i en del av majsoljan (får inte brännas). Ta av stjälkarna på chilifrukterna, lägg frukterna i en skål och häll i buljongen. Låt stå i 30 minuter och mixa sedan alltsammans till en slät konsistens.
  2. Hacka silverlök, vitlök och tomater och fräs i några minuter i en del av oljan tillsammans med katrinplommon och russin. Rör ner mejram, oregano, timjan och malda nejlikor. Häll ner blandningen i chilivätskan i mixern och kör till en slät blandning.
  3. Rosta sötmandlar, pecannötter och jordnötter i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Tillsätt pumpakärnor och sesamfrön och fortsätt att rosta tills allt har fått färg. Häll även detta i mixern och kör till en jämn konsistens.
  4. Bryn kycklingen på båda sidor i en gjutjärnsgryta i resten av oljan. Tillsätt den mixade blandningen samt vattnet och låt småkoka tills kycklingen är mör, det tar cirka 1 1/2 timme. Häll av vätskan och riv köttet i strimlor med hjälp av två gafflar. Häll tillbaka vätskan och låt koka utan lock tills det mesta av den har kokat bort. Hacka chokladen och tillsätt den. Smaka av med salt.
  5. Till servering: Servera kycklingen tillsammans med tortillabröd, picklad rödlök, grön salsa, sesamfrön och limeklyftor.

Recept och bild kommer från Santa Maria.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 3 msk majsolja
  • 2 chipotlechili frukter
  • 1 anchochili
  • 2 guajillo chilifrukter
  • 1/2 l varm kycklingbuljong
  • 1 silverlök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 tomater
  • 6 katrinplommon
  • 2 msk russin
  • 1 krm torkad mejram
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm malda nejlikor
  • 10 sötmandlar
  • 10 pecannötter
  • 10 jordnötter
  • 2 msk pumpakärnor
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 kg kycklingbröstfilé
  • 3 dl vatten
  • 20 g mörk choklad (70 %)
  • salt efter smak
Till servering
  • varma tortillabröd
  • picklad rödlök
  • grön salsa
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • limeklyftor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2345 kJ / 561 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer