Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Syrad pumpa

Att lyckas med mjölksyrat är lättare än man tror. Pumpan syras med citron, vitlök och chili. Den får sällskap av ingefära, kryddnejlika och senapsfrön innan den får stå till sig 1-2 veckor.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Skala, kärna ur och skär pumpan i ½ cm stora tärningar. Skala och hacka löken. Strimla chilin (kärna ev ur). Lägg skalade vitlöksklyftor i kokande vatten 45 sekunder (om vitlöken är rå blir den grön när den fermenteras).
 2. Blanda pumpan med övriga ingredienser i en bunke.
 3. Lägg i glasburk. Pressa ihop så mycket som det går,  lämna 2 cm med luft under locket för att förhindra att den svämmar över när det börjar fermentera. 
 4. Häll på kokt vatten som fått svalna. Det ska täcka grönsakerna. 
 5. Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur. En upp och nedvänd papperskasse som sätts över fungerar bra.
 6. Öppna burken 1-2 gånger per dag för att lätta på trycket, samtidigt håller du koll på jäsningsprocessen Det bör börja bubbla i burken efter 1–2 dagar.  När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas.
 7. Fyll på med saltvatten (1 msk salt/liter vatten) om vätskenivån sjunker.
 8. Redan efter ett par dagar har du lätt syrade grönsaker, fulla med nyttiga bakterier.
 9. Hur länge du vill låta grönsakerna stå är en smaksak, men en bra tid att börja med är 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp. Där håller de i oöppnad burk i flera månader. Smaken blir bara bättre ju längre den står. En öppnad burk håller i minst 1 månad.

 

Ingredienser

Portioner: 15
 • 1 kg fast matpumpa (t ex butternut squash)
 • 1 gul lök
 • 2 - 3 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
 • 4 - 6 vitlöksklyftor
 • 1/2 dl färskpressad citronjuice
 • 2 msk finriven ingefära
 • 1/2 msk hela kryddnejlikor
 • 1 tsk senapsfrön
 • 1 msk jodfritt salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 98 kJ / 24 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer