Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Sveciapaj med karamellig lök

En ostpaj är tacksam buffémat, lättare lunch eller bara som mysig middag. I den här ostpajen gömmer sig två sorters ost, svecia och parmesan, tillsammans med mjukstekt lök på gränsen till karamelliserad. Lyxpaj? Toppa med rom och bjud med kallrökt lax!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med pajdegen. Skär smöret i tärningar. Blanda smör och mjöl till ett smul, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form med raka kanter, ca 20 x 30 cm. Låt degen gå upp 3–4 cm på kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen minst 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 
15–20 minuter.
  5. Ta 
ut pajskalet och sänk värmen till 175°C.
  6. Skala och skär löken i tunna skivor. Skala och hacka vitlöken.
  7. Fräs den gula löken i smöret på medelvärme utan att den tar färg, ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 3 minuter. Lägg lökfräset i pajskalet.
  8. Rör ihop ägg, crème fraiche, ost, salt och peppar. 
Häll fyllningen i pajskalet. 
  9. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter, tills äggstanningen stannat och pajen fått
en gyllene färg. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen. Hit kan förberedas 1 dag i förväg.
  10. Ca 30 minuter före servering: Värm ev pajen i ugnen ca 10 minuter på 125°C. Skär i bitar. Lägg på fat.
  11. Vid servering: Toppa pajbitarna med svartpeppar och rom. Garnera med dill. Bjud gärna med skivad kallrökt lax.

För alla

Gör glutenfri: Använd glutenfri hembakad pajbotten.
Gör laktosfri: Välj laktosfri crème fraiche och laktosfritt matfett.
Innehåller mjölkprotein och ägg.

Tips

Frys in som hel paj eller i bitar.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 4 ägg
  • 3 dl crème fraiche
  • 200 g riven lagrad ost av sveciatyp
  • 50 g riven parmesanost
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 100 g stenbits- eller löjrom
  • dill och krasse till garnering
Pajdeg
  • 150 g kallt smör
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • ca 4 msk kallt vatten
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1896 kJ / 453 kCal