ÖVER 60 MIN | Medel

Svartvinbärssaft

Få saker slår ett glas iskall svartvinbärssaft en het sommardag. Saften är dessutom snygg att se på – och rik på C-vitamin. I det här receptet tar det ett tag för bären att rinna av. Men rör inte om, då kan saften bli grumlig.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för Ger ca 3 liter portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rensa och skölj bären. Koka upp dem med vattnet i en kastrull.
  2. Låt bären rinna av i en silduk eller genom en kökshandduk i ett durkslag.
  3. Mät den avrunna saften och beräkna sockermängden. Häll tillbaka saften i en ren kastrull och tillsätt sockret. Koka upp och  skumma av.
  4. Mät saften och beräkna mängden natriumbensoat. Rör ner natriumbensoat i 1 dl av saften och blanda sedan med resten.
  5. Låt svalna och häll upp i väl rengjorda flaskor.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: Ger ca 3 liter
  • 5 l färska eller frysta, tinade svarta vinbär (1 l motsvarar ca 500 g)
  • 2 1/2 l vatten
  • 5 dl strösocker /liter avrunnen saft
  • 2 krm natriumbensoat per liter saft