Svartkål med vitlök, parmesan och rostade pumpafrön

Svartkål eller palmkål är en korsning mellan savoy- och grönkål som är en uppskattad ingrediens i rätter från Toscana. I den här gräddiga kålrätten så matchar parmesan och vitlök den milda svartkålsmaken. Det här är en god vegetarisk rätt som passar allra bäst som tillbehör till kallskuret t ex italienska charkuterier.

Ingredienser
4 portioner
ca 400 g svartkål
1 lök
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 dl vispgrädde
1/2 dl finriven parmesan
salt
svartpeppar
1 dl pumpafrön
Serveringsförslag
potatis gnocchi
rökt eller lufttorkad skinka
Gör så här
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2506 KJ / 599 kCal
Fett42.3 g
Kolhydrater32.2 g
Protein20.9 g
Kommentarer
Gott men stjälkarna på mitten av kålen måste tas bort,dem var svår tuggade.
Elin
2025-08-11Det var jättegott med hasselbackspotatis vid sidan om. Använde valnötter istället för pumpakärnor. En åt entrecote till och resten åt serranoskinka. Det blev en succé. Tack för receptet!
Irene
2025-03-13Tog hälften grönkål 🥬, enligt principen ”man taget vad man haver”. Blev jättebra och funkade utmärkt till julskinkan som vi provsmakade ikväll! 👌 God Jul! 🎄
Karin
2024-12-23