Svartkål med vitlök, parmesan och rostade pumpafrön

Svartkål eller palmkål är en korsning mellan savoy- och grönkål som är en uppskattad ingrediens i rätter från Toscana. I den här gräddiga kålrätten så matchar parmesan och vitlök den milda svartkålsmaken. Det här är en god vegetarisk rätt som passar allra bäst som tillbehör till kallskuret t ex italienska charkuterier.

Ingredienser
4 portioner
ca 400 g svartkål
1 lök
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 dl vispgrädde
1/2 dl finriven parmesan
salt
svartpeppar
1 dl pumpafrön
Serveringsförslag
potatis gnocchi
rökt eller lufttorkad skinka
Gör så här
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2506 KJ / 599 kCal
Fett42.3 g
Kolhydrater32.2 g
Protein20.9 g
Kommentarer
Det var jättegott med hasselbackspotatis vid sidan om. Använde valnötter istället för pumpakärnor. En åt entrecote till och resten åt serranoskinka. Det blev en succé. Tack för receptet!
Irene
2025-03-13Tog hälften grönkål 🥬, enligt principen ”man taget vad man haver”. Blev jättebra och funkade utmärkt till julskinkan som vi provsmakade ikväll! 👌 God Jul! 🎄
Karin
2024-12-23Ska man ha en buljongtärning till en dl vatten?
Git
2024-02-10Hej Git! Man ska använda 1/5 dels buljongtärning till 1 dl i detta recept. Lycka till! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
2024-02-12