Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Svamppaj med varmrökt laxsallad

En höstig svamppaj, där du väljer svamp efter smak. Perfekt att laga efter svamputflykten alltså, där skörden kan vara något varierande! Ät pajen som den är eller som här; ihop med en härlig laxsallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajdeg: Hacka samman mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen mellan plastfolie eller tryck ut den för hand i en pajform ca 20 cm i diameter (för 6 port). Nagga botten av pajen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter.
  4. Fyllning: Ansa och skär svampen i bitar. Skala och hacka löken. Stek svamp och lök i smöret i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Fördela svampen och osten i pajskalet.
  5. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar.
  6. Häll äggstanningen över fyllningen.
  7. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.
  8. Laxsallad: Dra bort skinnet från laxen och plocka den i bitar. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Kärna ur äpplet och skär det i tunna klyftor.
  9. Blanda mangoldskotten med lax och äppelklyftor. Vänd försiktigt ner citronsaften och strö över skalet.
  10. Servera pajen med laxsalladen.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: gör en glutenfri pajdeg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, mellangrädde och laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut ost mot mjölkproteinfritt ostalternativ. Byt ut mjölk och mellangrädde mot soja-, havre- eller risbaserad mjölk- och gräddersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 6
Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl (3 dl motsvarar 180 g)
  • 100 g smör
  • 1 msk kallt vatten
Fyllning
  • ca 300 g svamp ex kantareller, trattkantareller, kastanjechampinjoner eller blandat
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl riven ost
Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Laxsallad
  • ca 300 g varmrökt lax
  • 1 citron
  • 1 äpple
  • 65 g röda mangoldskott
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2519 kJ / 602 kCal