Rostad blomkål med varmrökt lax och basilikasås
En lättlagad middag där blomkål, purjolök och pumpafrön rostas i ugn och sedan blandas med varmrökt lax, färsk spenat och röda mangolskott till en matig sallad. Salladen serveras med smakrik sås gjord på färsk basilika, parmesan och lätt créme fraiche.
Ingredienser
4 portioner
1 medelstort blomkålshuvud
1 purjolök
3 msk olivolja
1 dl pumpafrö
salt och svartpeppar
Dressing
1 kruka basilika
1 dl grovt riven parmesan
2 dl lätt crème fraiche
1/2 dl mjölk
65 g babyspenat
65 g röda mangoldskott
ca 400 g varmrökt lax
1 citron
Till servering
bröd
För alla
Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd crème fraiche och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölken mot mjölkfritt ris-, havre- eller sojaalternativ och crème fraichen mot Sour Supreme (innehåller soja) eller imat fraiche (innehåller havre), uteslut parmesanen eller byt till ett mjölkproteinfritt ostalternativ.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2373 KJ / 567 kCal
Fett40.4 g
Kolhydrater12.8 g
Protein36.8 g
Kommentarer
Jättegott! Jag serverade med kokt potatis och vitlöksstekta champinjoner
Eva
2021-11-27Så otroligt gott! Hemmarökt lax kryddad med finhackad chili och vitlök och fyra sorters krossad peppar. Trodde att dressingen skulle vara lite tam men den var perfekt till.
Annika
2020-10-30