Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Svamp- och quinoaburgare med picklade senapsfrön och vitlöksmajonnäs

Denna svamp- och quinoaburgare med parmesan är en riktig höjdare. Med picklade senapsfrön, vitlöksmajo och färdig surkål tar du vegoburgaren till nya höjder.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Picklade senapsfrön: Koka gula och bruna senapsfrön i lättsaltat vatten, på svag värme, ca 40 minuter under lock. Sila av.
  2. Koka upp ättiksprit, rörsocker och vatten tills sockret löses upp. Tillsätt senapsfröna. 
  3. Häll upp i en väl rengjord glasburk med lock. Låt svalna. Förvara i kylen. 
  4. Burgare: Skala och finhacka löken. Ansa och finhacka champinjonerna. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  5. Fräs löken i hälften av oljan i en stekpanna ca 5 minuter, tills den mjuknar. Tillsätt vinägern och låt koka in. Rör ner hälften av smöret. Ta från värmen.
  6. Stek champinjonhacket i resten av oljan och resten av smöret på hög värme tills all vätska försvinner och den får färg.
  7. Blanda quinoa med lök, svamp, chili, valnötter, parmesan, panko, ägg och salt i en bunke. Låt svälla ca 5 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200°C.
  9. Vitlöksmajonnäs: Blanda majonnäs med vitlök och citronjuice. Smaka av med salt och peppar. 
  10. Panering: Häll mjölet i en skål. Vispa ihop ägg i en annan skål. Blanda panko och quinoa i en tredje skål.
  11. Forma smeten till burgare med oljade händer. Vänd först burgarna i mjölet, sen i äggvispet och sist i pankon.
  12. Stek burgarna i rikligt med olja i en stekpanna på hög värme tills de får färg. Lägg i en ugnssäker form. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter.
  13. Tillbehör: Bred smör på hamburgerbröden. Stek hastigt på hög värme i en stekpanna.
  14. Fördela surkål i botten på varje bröd. Lägg på burgare, picklade senapsfrön och vitlöksmajonnäs. Servera gärna med Kålrabbi- och spetskålsslaw.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör. Kontrollera innehållet i majonnäsen.

Tips

Receptet är från Martin Nordins kokbok “Gröna burgare”. Han föredrar att fritera burgarna. Då låter han dem först ligga i frysen minst 4 timmar. Efteråt panerar han dem precis som vid stekning och friterar dem i 190°C het olja i en kastrull på spisen. De eftersteks sedan i ugnen i 5-10 minuter. Martin friterar helst i jordnötsolja, eftersom den har neutral smak och tål höga temperaturer.

Ingredienser

Portioner: 6
Picklade senapsfrön ca 3 dl
  • 2 1/2 msk gula senapsfrön
  • 1 1/2 msk bruna senapsfrön
  • 1/2 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl rörsocker
  • 1 1/2 dl vatten
Burgare
  • 4 schalottenlökar
  • 400 g champinjoner (gärna kastanjechampinjoner)
  • 1/2 röd chili
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk smör
  • 5 dl kokt quinoa
  • 3 msk rostade finhackade valnötter
  • 150 g finriven parmesanost
  • 1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
Vitlöksmajonnäs ca 1 1/2 dl
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm peppar
Panering till burgarna
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • 1 dl quinoa
  • rapsolja (till stekning)
Tillbehör
  • smör (till stekning)
  • 6 hamburgerbröd
  • 1 1/2 dl surkål
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 4403 kJ / 1052 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB