Svamp- och quinoaburgare med picklade senapsfrön och vitlöksmajonnäs

48
14
Svamp- och quinoaburgare med picklade senapsfrön och vitlöksmajonnäs

Denna svamp- och quinoaburgare med parmesan är en riktig höjdare. Med picklade senapsfrön, vitlöksmajo och färdig surkål tar du vegoburgaren till nya höjder.

Ett recept från:
Buffé nr 5, 2017

Svamp- och quinoaburgare med picklade senapsfrön och vitlöksmajonnäs

Ingredienser

6 portioner

Picklade senapsfrön ca 3 dl

2 1/2 msk gula senapsfrön
1 1/2 msk bruna senapsfrön
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl rörsocker
1 1/2 dl vatten

Burgare

4 schalottenlökar
400 g champinjoner (gärna kastanjechampinjoner)
1/2 röd chili
2 msk rapsolja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk smör
5 dl kokt quinoa
3 msk rostade finhackade valnötter
150 g finriven parmesan
1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
2 ägg
2 krm salt

Vitlöksmajonnäs ca 1 1/2 dl

1 1/2 dl majonnäs
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1/2 krm peppar

Panering till burgarna

1 3/4 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 dl kokt quinoa
rapsolja (till stekning)

Tillbehör

smör (till stekning)
6 hamburgerbröd
1 1/2 dl surkål

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör. Kontrollera innehållet i majonnäsen.

Gör så här

Tips

Receptet är från Martin Nordins kokbok “Gröna burgare”. Han föredrar att fritera burgarna. Då låter han dem först ligga i frysen minst 4 timmar. Efteråt panerar han dem precis som vid stekning och friterar dem i 190°C het olja i en kastrull på spisen. De eftersteks sedan i ugnen i 5-10 minuter. Martin friterar helst i jordnötsolja, eftersom den har neutral smak och tål höga temperaturer.

Vad tyckte du om receptet?

48

Kommentarer

Malou

2022-06-30

Väl värt tiden det tar att göra dessa burgare! Såå goda!

Jenny

2022-01-15

Magiskt god burgare! Tycker att det är svårt att få dem att hålla ihop vilket är mycket frustrerande. Antar att man måste göra dem små i diametern och tjocka, eller?

Jonas

2021-05-31

God burgare tillslut men oj vilken tid och energi det tog innan det var klart.. Efter 2,5 h matlagning var både jag och frugan helt slut och kunde inte riktigt njuta av kalaset.

Näringsvärde per portion

Energi 4403 KJ / 1052 kCal
Fett 53 g
Salt 3.15 g
Kolhydrater 106 g
Protein 31 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden