Svamp- och parmesanöverbakad filé med potatisterrine och balsamicosky

Bjud på en lyxig måltid med detta utsökta recept på svamp- och parmesanöverbakad filé med potatisterrine och balsamicosky som du tillagar delvis dagen innan servering. Grilla köttet och bjud det med den krämiga såsen, terrinen och sallad.

Ingredienser
4 portioner
ca 700 g filé, t ex oxfilé, lammytterfilé eller fläskfilé
1 msk smör eller margarin
Svamp- och parmesanöverbak
10 champinjoner, skogschampinjoner eller fryst svampmix (10 champinjoner motsvarar 3 dl svampmix)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör eller margarin
salt
peppar
1/2 dl crème fraiche
1 ägg
1 dl riven parmesan
1/2 dl hackad persilja
Potatisterrin
800 g skalad potatis
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
75 g smör
2 msk färsk hackad timjan
salt
malen svartpeppar
Sås
1 msk strösocker
2 dl rött vin eller rött matlagningsvin
3 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
3 msk lagrad balsamvinäger
2 tsk majsstärkelse (Maizena)
2 msk smör
Gör så här
00:50:00
00:03:00
00:05:00
00:15:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3499 KJ / 838 kCal
Fett42 g
Salt2.8 g
Kolhydrater49 g
Protein449 g
Kommentarer
22 stAnvände ryggbiff. Täcket var gott men smakade inte jättemycket. Hade några som inte gillar svamp så bytte svampen mot zuccini till dem, vilket funkade bra. Potatisterrinen var god och lättgjord om man har en mandolin. Lite syrlig sås.
Maria
Ändra gärna till ÄGGULA i receptet. Gjorde misstaget att ha i 1 ägg… noterade inte förrän jag läste kommentarerna, tyvärr. I övrigt bra recept!
Jenny
Fantastiskt gott! Perfekt till nyår.
Cecilia
Det står ett ägg i ingredienserna och sen i texten äggula. Kan bli fel om man inte läser ordentligt.
Cecilia
Supergott! Plockade egen svamp ( Karl Johan och kantareller). Gjorde allt samma dag, även potatisterrine, och det funkade bra.
Jessica
Ska det vara mjölig eller fast potatis?
Malin
Kan man använda ryggbiff till det här receptet?
Martina
Hej Martina! Tack för din fråga och ursäkta sent svar. Ja, det går bra att använda ryggbiff. Hoppas att det smakar! Hälsningar Elina
ICA-köket
Supergott!
Merja
Det här är bästa nyårsmaten! Så gott! Har lagat denna rätten 4-5 år i rad. Det bästa är när man kan göra tillräckligt mycket so det räcker på nyårsdagen också.
Johanna
Hej Niklas! Visst ska det vara 3 msk kalvfond! Titta gärna på övriga kommentarer där du ser att receptet är uppskattat, vilket är väldigt roligt för oss. Lycka till och hoppas det smakar! Hälsningar Michelle
Ica-köket