Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Pink acid

Att lyckas med mjölksyrat är lättare än man tror. Rödkål ger en snygg syrning. Tillsammans med koriander och spiskummin blir det en smakrik kålsyrning som är mycket vacker på tallriken.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Riv kålen fint i en matberedare, hyvla med osthyvel eller skär i strimlor med kniv. 
 2. Blanda grönsakerna med saltet i en stor bunke. Låt bunken stå i rumstemperaturen stund, då gör saltet förarbetet med att dra ut vätskan.
 3. Massera med händerna eller stöt så att grönsakerna släpper ordentligt med vätska. Det är viktigt att de blir riktigt mjuka och saftiga.
 4. Smaksätt med korianderfrön och spiskummin. Pressa ner blandningen i en glasburk med en träslev eller med knytnäven. Undvik hålrum.
 5. Se till att innehållet blir täckt av vätska. Lämna 2 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera. 
 6. Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur. En upp och nedvänd papperskasse som sätts över fungerar bra.
 7. Öppna burken 1-2 gånger per dag för att lätta på trycket, samtidigt håller du koll på jäsningsprocessen Det bör börja bubbla i burken efter 1–2 dagar.  När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas.
 8. Fyll på med saltvatten (1 msk salt/liter vatten) om vätskenivån sjunker.
 9. Redan efter ett par dagar har du lätt syrade grönsaker, fulla med nyttiga bakterier.
 10. Hur länge du vill låta grönsakerna stå är en smaksak, men en bra tid att börja med är 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp. Där håller de i oöppnad burk i flera månader. Smaken blir bara bättre ju längre den står. En öppnad burk håller i minst 1 månad.

Tips

Hittar du inte hel spiskummin eller hel koriander går det bra att byta ut mot en annan hel krydda, t ex nejilka, senapsfrö eller kummin.

Ingredienser

Portioner: 15
 • 1 1/2 kg vitkål
 • 200 g rödkål
 • 1 msk jodfritt salt
 • 1 tsk hela korianderfrön
 • 1 msk hel spiskummin
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 141 kJ / 34 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept