ÖVER 60 MIN | Avancerad

Surkål på rödkål

En karmosinröd surkål är sagolikt snygg och förgyller allt från klassiska rätter som coucroute och tyska korvar till mer moderna kombos som till fredagstacon. Att göra egen surkål är lättare än det verkar, det kräver bara lite passning i början och oöppnad håller sig sedan surkålen i många månader.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Saltlag: Koka upp vatten och salt. Låt det kallna.
 2. Strimla kålen fint med osthyvel eller kniv. Blanda kålen med saltet i en stor bunke. Låt bunken stå i rumstemperaturen stund, då gör saltet förarbetet med att dra ut vätskan.
 3. Massera med händerna eller stöt så att kålen släpper ordentligt med vätska. Det är viktigt att de blir riktigt mjuka och saftiga.
 4. Blanda i kummin och enbär. Pressa ner blandningen i en glasburk med en träslev eller med knytnäven. Undvik hålrum. Glasburken ska ha gummiring och bygellås för att gas som bildas ska kunna läcka ut (en burk med skruvlock riskerar att sprängas).
 5. Häll på saltlagen och se till att innehållet blir täckt av vätskan. Lämna 5 cm med luft upp till kanten för att minska risken att det svämmar över när kålen börjar fermentera.
 6. Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur, t ex med en papperskasse över burken.
 7. Det bör börja bubbla i burken efter 1–2 dagar. Fyll på med saltlag om vätskenivån sjunker under kålen som ska vara täckt av vätska.
 8. Hur länge du vill låta kålen stå är en smaksak, men en bra tid att börja med är 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp. Där håller de i oöppnad burk i flera månader. En öppnad burk håller i minst 1 månad.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 15
Saltlag
 • 1 l vatten
 • 1 msk jodfritt salt
 • 1 3/4 kg ansad rödkål
 • 1 1/2 msk jodfritt salt
 • 1 tsk hel kummin
 • 1 msk enbär

Näringsvärde
Per portion

Energi 168 kJ / 40 kCal