Surdeg grundrecept

Allt du behöver för att göra din egen surdegsstart är vatten, mjöl och en burk samt tid och lite tålamod. Starta surdegen genom att blanda vatten och mjöl och ställa burken på ett varmt och dragfritt ställe. Du matar sedan surdegen och om ett par dagar har du en färdig surdeg att baka med.

Ingredienser
1 sats
Dag 1
1 1/2 dl rumstempererat vatten
2 1/2 dl vetemjöl (gärna ekologiskt, 2 1/2 dl motsvarar ca 150 g)
Dag 2
3/4 dl vetemjöl (gärna ekologiskt, 3/4 dl motsvarar ca 45 g)
1/2 dl rumstempererat vatten
Dag 3
3/4 - 1 dl vetemjöl (gärna ekologiskt, 3/4 dl motsvarar ca 45 g)
1/2 dl vatten
För alla
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.
Näringsvärdet är beräknat på 1 sats.
Gör så här
Tips
Använd inte all surdeg på en gång utan spara lite av surdegen så att du inte behöva göra en ny surdeg varje gång. Om du behöver en större mängd surdeg, öka mängden genom att mata den med vatten och mjöl dagen innan du tänker baka så att du får en tillräckligt stor sats.
När du startar en surdeg, låt degen stå på samma ställe utan att flytta på den. Degen kan vara känslig för temperaturskillnader.
En välmående surdeg luktar som ett surdegsbröd medan en surdeg som inte har kommit igång har en stickande, otrevlig lukt.
När du startar en surdeg, låt degen stå på samma ställe utan att flytta på den. Degen kan vara känslig för temperaturskillnader.
En välmående surdeg luktar som ett surdegsbröd medan en surdeg som inte har kommit igång har en stickande, otrevlig lukt.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3756 KJ / 898 kCal
Fett5 g
Salt0 g
Kolhydrater185 g
Protein22 g
Kommentarer